Погребаха Качински и съпругата му за втори път! Вижте защо!

Бившият полски президент Лех Качински и неговата съпруга са били погребани отново след ексхумацията във връзка с новото разследване на самолетната катастрофа от 2010 г.

Бившият полски президент Лех Качински и неговата съпруга са били погребани отново след ексхумацията във връзка с новото разследване на самолетната катастрофа от 2010 г., пише вестник The Guardian. Католическата служба е била проведена в криптата на Вавелската катедрала в Краков, където много владетели и писатели са погребани, предава Фокус. Президентът на Полша Анджей Дуда, първата дама Агата Корнхаузер-Дуда и министър-председателят Беата Шидло са присъствали на погребението.

Това е част от плана на полската прокуратура, която възнамерява да изследва телата на жертвите от трагедията. До края на 2017 г. ще бъдат ексхумирани телата на 83 души. Полските прокурори заявиха, че ще отворят ковчезите на 83 от жертвите, в допълнение към деветте тела, ексхумирани в периода 2010 г. -2015 г. и четирима които са били кремирани.

Властите искат да изследват дали останките са били правилно идентифицирани и да потърсят следи от експлозиви или горене, тъй като управляващата партия „Право и справедливост“ подозира, че катастрофата може да е била вследствие от взрив на борда. Предишното правителство смяташе, че лошите метеорологични условия и грешки на полските пилоти и руските авиодиспечери за причинили инцидента.

Междувременно повече от 200 роднини на 17 от общо 96-те жертви са написали отворено писмо до президента Анджей Дуда, в което заявяват, че се чувстват „изоставени и объркани пред тази жестока и безсърдечна постъпка“. Дуда отговори, че „процесът на ексхумацията може да бъде много болезнен за семействата“ (…) „има правила и закони, които трябва да бъдат изпълнявани. Това е много важен въпрос от национално значение.“

http://BNews.bg


image0 (9K)