Повишава се рискът за Брекзит без сделка, след като Франция блокира отлагането

Франция е готова да остави Великобритания да напусне Европейския съюз без сделка, освен ако партиите не се споразумеят за общи избори или ратифицират сделката на Борис Джонсън за Брекзит, пише британският вестник The Times, цитиран от „Фокус“.

Великобритания и ЕС са на ръба Брекзит без сделка, след като днес президентът Макрон блокира удължаването на Брекзит и започна подготовката за спешна среща на 30 октомври.

Източник, близък до френския президент, предупреди, че забавянето на Брекзит след четвъртък „не е даденост“, освен ако в Уестминстър няма ново политическо решение, което да го оправдае.

„Франция иска оправдано и пропорционално удължаване. Въпреки това засега нямаме нищо подобно “, каза служител на Елисейския дворец. „Трябва да покажем на британците, че от тях зависи да изяснят ситуацията и че отлагането не е даденост. Натискът трябва да се поддържа. „

Франция вече е наложила вето на автоматично отлагане на Брекзит до 31 януари 2020 г., в раздразнение от безизходицата в Уестминстър след отказа на лейбъристите да подкрепят призива на премиера за избори през декември.

Този уикенд европейските лидери са в готовност за кризисно заседание на Европейския съвет в рамките на 24 часа, преди Великобритания да излезе от ЕС в полунощ на 31 октомври.

Други европейски правителства са недоволни от твърдата позиция на Макрон и опита му да се меси в британската политика, като оказва натиск върху лейбъристите и парламента.

„Изтича времето за намиране на консенсус“, заяви висш дипломатически източник след разговорите между посланиците на ЕС днес. „На Франция беше казано, че ако Макрон продължи да се придържа към своята негъвкава линия през следващите дни, тогава съществува висок риск от Брекзит без споразумение – дори случайно. Това е много опасен момент, не бива да ние да сме тези, които държим спусъка на Брекзит без сделка. “
Френският президент се опасява, че ако Великобритания получи трето, тримесечно отлагане на Брекзит, тогава нищо няма да се промени нито по отношение на ратифицирането на новата сделка на Джонсън, нито за провеждането на общи избори.

„Французите твърдят, че още едно отлагане отнема натиска върху Уестминстър и ние просто ще заседнем, както се е случвало досега“, казва източникът. „Останалите 26 правителства на ЕС не искат да бъдат намесвани в британската политика.“

Много европейски правителства, по-специално Германия, са обезпокоени от прецедента, ако Макрон се намеси в поставянето на политически условия, като избори, към споразумения на равнище ЕС.

„ЕС не може да поставя условия въз основа на провеждане на избори. Прекалено опасно е – представете си, ако правехме така с държавите-членки по други теми? “, каза европейски дипломат.

Посланиците на ЕС проведоха два часа неубедителни разговори тази сутрин, водени от Доналд Туск, президент на Европейския съвет. Преговорите ще продължат през уикенда.

КОРЕПЕР, комитетът на европейските посланици, ще се срещне следващата седмица. Ако няма споразумение до вторник, лидерите на ЕС, включително и британският премиер, ще бъдат извикани в Брюксел на среща на върха следващата сряда.

Неуспехът на ЕС да вземе решение за удължаване отразява безизходицата в Лондон след оптимизма, че решението на Джонсън за избори ще премахне френските възражения срещу отлагането.

Премиерът предложи на депутатите повече време да приемат сделката му за Брекзит при условие, че са съгласни да проведат предсрочни общи избори на 12 декември. Това гласуване ще се случи в понеделник.

Развитието днес ще окаже допълнителен натиск върху лейбъристите и отваря възможността Великобритания да напусне ЕС без сделка в четвъртък.

Ако ЕС не даде отлагане въз основа на условията на Закона на Бен, но премине към по-кратко отлагане, като например двете или три седмици, изисквани от Франция, парламентът ще трябва да гласува подобно предложение.

Проектът за отлагане на ЕС оставя празна датата на Брекзит, но включва опция, позволяваща това в средата или края на ноември, ако правителството може да осигури ратификацията на новото споразумение в парламента в по-кратки срокове.

Дипломатически източници заявиха, че Великобритания може да напусне преди следващата година, ако законопроектът за споразумение за оттегляне бъде ратифициран до 6 ноември, когато Европейският парламент може да го подпише десет дни по-късно, което ще позволи на Великобритания да напусне ЕС до декември.

Междувременно финансовият министър Саджид Джавид заяви, че правителството ще настоява „отново и отново“ за общи избори, ако опозицията откаже такива преди Коледа.

Докато някои около лидера на лейбъристите Джереми Корбин искат предсрочни избори, много депутати от лейбъристите са силно против евентуални избори, опасявайки се, че объркването около позицията на партията за Брекзит ще им донесе сериозна загуба.

epicenter.bg


image0 (9K)