Повече подробности за… АЛТЕРНАТИВНОТО ВЕЛИКО НАРОДНО СЪБРАНИЕ

ЧЕТЕМ СТАРИТЕ ВЕСТНИЦИ 25 ГОДИНИ НАЗАД
в-к „Стара Загора” брой 31, 1991 г.
Повече подробности за…
АЛТЕРНАТИВНОТО ВЕЛИКО НАРОДНО СЪБРАНИЕ
Както вече съобщиха средствата за масово осведомяване, България има и „алтернативно Велико народно събрание и министър председател в сянка“. За повече подробности редакцията се обърна към проф. Александър Атанасов, председател на регионалния комитет за защита на националните интереси, който е избран и за заместник-председател на алтернативното Велико народно събрание.
-Проф. Атанасов, какво се случи на Оборище?
-Аз не съм член на Българската националрадикална партия, но като българин участвувах на тържеството в Оборище. По моему под проливния дъжд тук бях дошли около 1000 души от цялата страна. Пияни хора нямаше, както писаха някои вестници, но имаше лозунги, с които аз не съм съгласен. Например аз не приемем, че турците трябва да пращаме в Анадола, защото и техните, и моите деди, а и ние имаме една родина и трябва да живеем общо. Отслужена бе панихида по случай годишнината от Априлското въстание, поднесен бе венец. След тържеството повечето хора си тръгнаха, останаха делегатите за участие в заседанието. То се проведе на стотина метра встрани от Оборище.
-Какви са целите на избраното алтернативно Велико народно събрание?
-Целта на ВНС, избрано на Оборище, е да изработи алтернативна конституция. Моето избиране за зам.-председател е като на представител на други партии и движения, които споделят националната идея. Участието ми в това ВНС ще бъде до изработването на конституцията и аз искам да подчертая, че ще настоявам в нея да има специален член, който да гласи: „здравето на българските граждани е върховна грижа на българската държава, независимо от формите на здравеопазването“. Смятам, че хората трябва да имат еднаква възможност за специализирана помощ и лечение както в държавните, така и в частните клиники, в клетвата, която всички избрани произнесохме, се подчертава, че целите на ВНС са в защита на националните интереси и единството на Мизия, Тракия и Македония без териториални претенции и ще бъдат постигани само с мирни средства. В частни разговори уточнихме някои въпроси – за изучаването на турския език и създаването на Черноморската икономическа зона. Ние смятаме, че турският език трябва да се изучава като чужд език извън училищата, а икономическите ни контакти трябва да бъдат на равноправна и взаимноизгодна основа. Приемаме ДПС като антиконституционно движение с политически цели, които служат на пантюркизма.
-Как ще работи алтернативното Велико народно събрание?
-Всеки от нас е доброволец и се е хванал с тази работа, защото се чувства българин и иска да помогне на страната и народа си. Ще се събираме периодично, като до края на април трябва да подготвим проекта за конституция. както казах, с по-нататъшната работа както на ВНС, така и на „правителството в сянка“ не се ангажирам – това е работа на БНРП.
-Не Ви ли се струва, че твърде иронично е отношението към тази проява?
-Аз мисля, че твърде много ирония събрахме – и „Дума“, и „Демокрация“ писаха за събитието с насмешка и неточности. Такава ирония събитието не заслужава. Нека все пак се знае, че такъв подход е обикновена практика във всяка демократична държава.
Разговора води Недялка ФИЛИПОВА


image0 (9K)