Повече от 4 360 000 души по света са заразени с опасния вирус, жертвите са над 293 хиляди

Над 4 360 000 са потвърдените случаи на заразени с новия коронавирус в света, информира специализираният портал worldometers.info.

293 287 от носителите на вируса са починали. Близо 1 613 000 от заразените са излекувани.

Сред най-тежко засегнатите страни са САЩ, Испания, Русия и Великобритания. Въпреки това в много държави започна облекчаване на мерките, наложени заради борбата с опасния вирус.

Здравни специалисти в САЩ се опасяват, че до август 147 000 души в страната може да станат жертва на вируса. Водещият експерт по инфекциозни болести към Белия дом – д-р Антъни Фаучи, предупреди за „ненужно страдание и смърт“, ако мерките срещу коронавируса бъдат отхлабени прекалено рано.

Властите във Великобритания (32 692 жертви на новия коронавирус) разрешиха на гражданите да излизат навън за спорт или за разходки в обществените паркове. Хората вече ще могат да се срещат на открито със свои познати, приятели или роднини, които живеят на друг адрес. От днес започват работа строителните фирми и различни сектори на промишлеността. Властите призовават – общественият транспорт да се ползва възможно най-малко. Мерките се смекчават само в Англия, но засега не и в Шотландия, Уелс и Северна Ирландия.

Австрия възнамерява да смекчи част от граничния контрол с Швейцария до няколко дни, информира БНР. Всички контролни мерки по границата трябва да бъдат отменени до юни.

 

 

 

 


image0 (9K)