Поверия за Нова година — какво не трябва да правим по празниците

Германците вярват, че шумът преследва злите духове, така че в новогодишната нощ ходят по улицата удряйки във варели и други инструменти. В Дания цяла година съхраняват чинии за 31-ни, за да ги счупят пред входната врата на домовете на приятели. С това приятелството е по-силно, така че целта е да се счупи колкото се може повече чинии. Бразилците носят бяло в новогодишната нощ — носело късмет и мир. Звънците в Япония се бият по 108 пъти, за да изгонят същия брой човешки слабости. След това всички трябва да се смеят, за да прогонят злите духове. В Испания е прието в полунощ да изядат точно 12 зърна грозде, така че през всичките 12 месеца през следващата година щастието да бъде съюзник.

Голяма любов очаква тези, които на Нова година ще се целунат под имела, смятат жителите на САЩ.

А според едно схващане разпространено в света, на новогодишната нощ трябва да се носят червени или жълти гащи — червени за любов, жълтите за пари.

На Балканите обичаите са по някакъв начин свързани с храните. Смята се, че новата година трябва да се посреща с пълен хладилник, да има пари във всеки портфейла в къщата, за да има пари и да се пълни през цяла година. Да се платят всички сметки преди празника и в Новата година да влезе безгрижно. Ако се яде свинско ще има напредък през следващата година вярват в Сърбия и Македония.

Какво не трябва да правите на 1 януари?

1. Голям пропуск е да не поздравите за празник любимите хора, защото така призовавате емоционалната дистанция в живота си.

2. В никакъв случай не се заемат пари на 31 декември, нито на 1 януари. Това означава 12 месеца материални проблеми.

3. В никакъв случай не трябва да се изнася нищо от дома на 1 януари. Нищо означава абсолютно нищо! Това важи и за боклук.

4. Злополучен период очаква тези, на които в дома им след полунощ пръв им влезе човек с руса или червена коса. Първият човек, който ще дойде у дома не трябва да е жена, защото мнозина смятат, че това носи нещастие.

5. Работа не се започва на 1 януари — това означава, че няма да е успешна годината.

6. Не трябва да се пере бельо или да се мият съдове на 1 януари, съществувала опасност някой да си тръгне от къщата през следващата година.

7. Караница, плач и скандали — нищо от това не бива да правите, защото е лош знак за следващата година.

Източник: Жена на върха


image0 (9K)