Плочев разгневил Ананиев със скандално писмо до Караянчева – става дума за много пари

Скандалът със Здравната каса набира скорост и е на път да взриви здравно-осигурителната система на България. Оказва се, че 32 държави са подали искове срещу България за общо 271 200 457 лева, които държавата ни дължи за лечението на български граждани. От тях 207 273 037 от тях трябва да бъдат изплатени до 31 декември 2018 г.

[ad id=“225664″]

Това става ясно от писмото на шефа на НЗОК проф. д-р Камен Плочев, адресирано до парламентарната шефка Цвета Караянчева и до всички председатели на парламентарни групи, с което той иска актуализация на бюджета на касата в размер на 140 000 000 само за тази година, тъй като сроковете за плащане изтичат нна 1 януари 2019 г.

Документът е с дата 9 февруари 2018 година. В писмото си проф. Плочев заявява, че

касата не разполага с тези средства, а те лавинообразно нарастват с изтичане на сроковете,

а към тях се добавят и лихви заради просрочието и се създават условия за започване на наказателна процедура срещу България.

[ad id=“236993″]

Исковете се отнасят до заплатени авансово от чуждите осигурителни институции разходи за медицински услуги за български осигурени лица, на които НЗОК и МЗ са издали документи за ползване на обезщетения в натура в други държавни-членки на ЕС. В писмото на шефа на НЗОК се твърди още, че

българските граждани трайно ще бъдат лишавани от възможност да се лекуват в чужбина.

Обезспокоителен е фактът, че в НЗОК вече постъпват сигнали от здравноосигурени в НЗОК лица, на които са издадени разрешения за планово лечение извън Бъългария, но им е отказано предоставяне на планови обезщетения срещу формуляр S2, издаден от НЗОК или МЗ (а тези пациенти са принуждавани да заплащат в брой необходимото им лечение в чужди клиники).

Налице е опасността чуждите лечебни заведения да започнат трайно да отказват лечение на български пациенти, независимо от европейския документ/формуляр, който те им предоставят – заради задължения на НЗОК към чуждите здравни каси.

Според документа, пратен от НЗОК на депутатите,

България дължи най-много пари – 128 138 188 лв. на Германия,

93 043 300 от които трябва да плати до края на тази година. На второ място е Франция, на която дължим 28 640 924 лв., а 28 878 631 лв. от тях трябва да платим до края на 2018 г. Трета е Испания, на която дължим 23 142 988 лв., 21 020 974 от които също трябва да платим до края на годината.

[ad id=“236999″]

Така в низходящ ред държавите, които ще престанат да приемат българи за лечение са още Австрия, Белгия, Италия, Гърция, Холандия, Швейцария, Кипър, Чехия, Люксембург, Унгария, Полша, Норвегия, Дания, Финландия, Хърватска, Португалия, Словакия, Ирландия, Малта, Словения, Сърбия, Румъния, Исландия, Латвия, Македония, Литва и Естония.

Държавите – членки разполагат с 18-месечен срок от получаване на исковете, за да възстановят разходите към осигурителните институции /органи за ръзка/ на другите държави – членки за предоставено и авансово заплатено от тях лечение на чужди здравноосигурени лица в лечебните заведения на тяхната територия. След тази дата започват да се начисляват лихви за просрочие и се създават

условия за започване на наказателни процедури скъм съответната държава-длъжник.

Депутатът от БСП Славчо Велков, който разгласи новината, че проф. Плочев е заплашван от високопоставен политик, ако не напусне доброволно поста си на шеф на НЗОК, да не си намери място в България, категорично отказа да съобщи името на въпросния човек. Заяви, че ще уведоми за това премиера Бойко Борисов, след като днес се завърне от чужбина. Той е сигурен,

че разправата с Плочев не случайно става в негово отсъствие и премиерът не е бил информиран

за това. Велков добави, че здравният министър Кирил Ананиев няма никакво право да иска оставката му, тъй като Плочев е избран от парламента.

[ad id=“237001″]

Скандалът гръмва само два месеца след като бюджетът на НЗОК за 2018 г. бе гласуван от парламента. Именно това предизвика недоумението на премиера Бойко Борисов и здравния министър Кирил Ананиев.
Те са изненадани, че парите не са поискани навреме, а освен това, че проф. Плочев не ги е уведомил, а директно е писал на парламента, който не разпределя пари и не е изпълнителна власт. Документът е подписан от шефа на касата, както заяви от парламентарната трибуна и министър Ананиев.

Здравният шеф се възмути, че Плочев първо е отрекъл, че е подписал писмото,

а после му е казал, че не бил знаел, че го е подписал, тъй като парафирал ежедневно десетки документи. Това станало в отговор на питане на Ананиев защо не е отнесъл проблема до него и правителството, за да вземат адекватно решение.

[ad id=“238430″]

Именно затова здравният министър поиска и оставката на проф. Плочев, тъй като смята поведението му за некоректно.

 


image0 (9K)