25-30% от децата страдат от плоскостъпие

 

Дюстабанът /плоскостъпие/ е широко разпространено и сред мъжете, и сред жените.

Деформацията на големия пръст на крака, изпъкналите овални костички, появяването на мазоли, както и плоскостъпието са онези нарушения в опорно-двигателната система, които могат да отровят живота на много от нас.

[ad id=“225664″]

Съдейки по статистиката, с проблема плоскостъпие се сблъскват 25-30% от децата, особено на 7-8-годишна възраст, когато се формира сводът на стъпалото. Слабостта на връзките и мускулите, отговарящи за поддържане на свода на стъпалото, се среща при много ученици. Сред причините, провокиращи плоскостъпието, са неравномерното натоварване на различните участъци на стъпалото, наднорменото тегло, а също и неправилно избраните обувки – прекалено тесни или прекалено свободни, много висок ток или дебела, твърда подметка, която лишава стъпалото от естествената му гъвкавост.

[ad id=“263680″]

„Колкото по-рано забележите този проблем, толкова по-добре. При запуснатите случаи плоскостъпието заплашва не само с болки при ходене, но и със сериозни нарушения на осанката. А също и с големи проблеми с коленните и тазобедрените стави, които при неравномерно натоварване на стъпалото поемат върху себе си основния удар“, съветва известният травматолог акад. проф. д-р Борислав Владимиров, един от доайените в детската ортопедия.

[ad id=“236993″]

Активен деятел за намаляване на вродената и предизвикана дисплазия на тазобедрената става при новородени, специалистът разработва нови оперативни методи, въвежда многобройни съвременни оперативни техники в детската ортопедия и травматология. В продължение на 30 г. проф. Владимиров е ръководил Клиниката по детска ортопедия в Горна баня.

„Ходенето боси е не само препоръчително, но дори задължително при малките деца. От прохождането на бебето до 10-12-годишна възраст децата трябва да се оставят да ходят боси – в парка, по асфалт, по пясък, по килими вкъщи“, обяснява още проф. Владимиров и допълва:

[ad id=“236999″]

„Трябваше да минат десетилетия, за да разберем, че не с фитнес зали и със засилване на мускулите ще вдигнем сводовете на краката, а с дразнене на рецепторите на кожата отдолу. Четири мускула изграждат сводовете, но те не могат да се развият, ако не дадем свобода да се дразнят рецепторите, а вместо това ги ограничаваме непрекъснато с обувки. За моите 50 години практика не съм видял циганче с плоско ходило!“

източник: ZNEWS

 

 


image0 (9K)