Пловдивският университет приема кандидат-студенти само с оценки от ДЗИ за повечето специалности

През предстоящата 2020/21 академична учебна година Пловдивският университет „Паисий Хилендарски“ ще отвори вратите си за голяма част от кандидат-студентите, издържали успешно положените изпити. Кандидатстването за почти всички специалности, с малки изключения, е възможно само с оценки от ДЗИ, без полагане на конкурсен изпит. За специалност „Право“ също се влиза с оценки от ДЗИ. Начинът на балообразуване и настъпилите промени е подробно описан и публикуван в раздел „Кандидатстудентска кампания“ на университетския сайт.

СПЕЦИАЛНОСТИ, ПРИ КОИТО ОЦЕНКАТА ОТ ДЗИ ЗАМЕНЯ ОЦЕНКАТА ОТ КОНКУРСЕН ИЗПИТ

Кандидатстудентски изпити от редовната сесия в Пловдивския университет ще се проведат присъствено от 28 юни до 2 юлиДАТИ ЗА ПРОВЕЖДАНЕ НА КОНКУРСНИ ИЗПИТИ. Създадена е необходимата организация за провеждането им при спазване на всички противоепидемични мерки.

Осигурени са всички възможни начини за подаване на документи (онлайн, на място в ПУ и в бюрата на ЦКПИ и НАПС).

1. В Спортната зала на Пловдивския университет: бул. България №236.

– от 12 юни до 24 юни 2020 г. (вкл. съботите и неделите) – за кандидатите, които ще полагат кандидатстудентски изпити

– от 12 юни до 1 юли 2020 г. (вкл. съботите и неделите) – за кандидатите, които ще кандидатстват САМО с оценки от ДЗИ

2. Онлайн след регистрация в сайта на университета: – ОНЛАЙН ПЛАТФОРМА от 8 до 22 юни 2020 г.

3. В бюрата на ЦКПИ и НАПС

– от 12 юни до 22 юни 2020 г. (вкл. съботите и неделите) – за кандидатите, които ще полагат кандидатстудентски изпити

– от 12 юни до 30 юни 2020 г. (вкл. съботите и неделите) – за кандидатите, които ще кандидатстват САМО с оценки от ДЗИ

Препоръчително е кандидатстващите само с оценки от ДЗИ, които завършват средно образование през 2020 г. и желаят да подадат документи на място (в ПУ или в бюрата по градовете), да го направят след получаване на дипломата си за средно образование.

ПУ „Паисий Хилендарски“ през годините се е утвърдил като водеща културна, образователна и научна институция в Република България. Той е най-голямото висше училище в Южна България и второ по значимост в страната след Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Университетът има официална акредитация, която му позволява да провежда обучение във всички образователни степени – „Специалист”, “Бакалавър”, “Магистър” и “Доктор”. Днес в него се обучават 13 000 редовни и около 5 000 задочни студенти в 90 бакалавърски и повече от 100 магистърски програми по природни, хуманитарни, обществени и икономически науки, информационни и комуникационни технологии.

Приемът на кандидат-студенти се осъществява в 9 факултета (ПЕДАГОГИЧЕСКИ, ФИЛОЛОГИЧЕСКИ, ФИЛОСОФСКО-ИСТОРИЧЕСКИ, ФИЛОСОФСКО-ИСТОРИЧЕСКИ, ЮРИДИЧЕСКИ, ФИЗИКО-ТЕХНОЛОГИЧЕН, БИОЛОГИЧЕСКИ, ХИМИЧЕСКИ, ФАКУЛТЕТ ПО ИКОНОМИЧЕСКИ И СОЦИАЛНИ НАУКИ, ФАКУЛТЕТ ПО МАТЕМАТИКА И ИНФОРМАТИКА,) и в два филиала (ФИЛИАЛ „ЛЮБЕН КАРАВЕЛОВ“ – КЪРДЖАЛИ, ФИЛИАЛ СМОЛЯН).

БАКАЛАВЪРСКИ ПРОГРАМИ НА ВСИЧКИ ФАКУЛТЕТИ И ФИЛИАЛИ

През новата учебна година пет от факултетите на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ ще обучават бъдещите студенти в нови бакалавърски програми. Създадените нови специалности са съобразени с реалните нужди и търсене на бизнеса и пазара на труда.

НОВИ БАКАЛАВЪРСКИ ПРОГРАМИ

Най-новата бакалавърска програма на Биологическия факултет, „Микробиология и вирусология“, предлага обучение с широко приложение за бъдещите микробиолози. Голямото разнообразие от съединения, които микроорганизмите могат да синтезират и тяхното икономическо значение, уникалните им ферментационни способности, приложими при производството на вино, бира, хляб, мляко и други хранителни продукти, както и достиженията на микробиологията в небиологични производства за получаване на биогорива са предпоставка за успешно професионално развитие на бъдещите вишисти. Микробиологията предоставя нови възможности и в областта на лечението, профилактиката, превенцията и контрола на много инфекциозни заболявания. Проучването на свойствата на патогенните микроорганизми позволява да се получат в индустриален мащаб ваксини, серуми и други лекарства и да бъдат преодолени редица заболявания. Обучението ще бъде фокусирано и върху биологията на вирусите и вирусните заболявания, включително разпространението, физиологията, молекулярната биология, екологията, еволюцията и клиничните аспекти.

Успешно дипломираните бакалаври имат възможности за реализация като микробиолози в: научноизследователски институти, висши училища, медико-диагностични лаборатории, микробиологични лаборатории в областта на промишлената микробиология, пречиствателни станции, районни инспекции по опазване на околната среда, държавни институции, обслужващи здравеопазването и образованието.

Химическият факултет предлага специалност „Химичен анализ и контрол на качеството“, с оглед на нарастващата нужда от висококвалифицирани химици аналитици. Обучаващите се бакалаври се подготвят за изпълнители, контрольори или одитори.

Физико-технологичният факултет насочва вниманието си към прием на студенти с бъдеща професионална квалификация инженери по „Възобновяема енергия“, „Електроснабдяване и електрообзавеждане“ (база Смолян) и „Автомобилни електронни системи“ (база Смолян).

Факултетът по икономически и социални науки промени името на специалността „Стопанско управление“, в която всяка година се подготвят бъдещи мениджъри, и я преименува на „Бизнес мениджмънт“. Новата програма „Икономика и бизнес“ подготвя бизнес анализатори, аналитични специалисти и икономически експерти.

Философско-историческият факултет също разкрива нова специалност „Културна и социална антропология“. Придобитите знания и умения могат да бъдат приложени в изключително широк кръг професии, които са свързани с общуване и посредничество.

Филиал „Любен Каравелов“ гр. Кърджали също предлага нова специалност, с цел подготовка на висококвалифицирани педагогически кадри. Завършилите бакалавърска програма „Предучилищна и начална училищна педагогика“ имат правоспособност да работят като: начален учител; детски учител; възпитател в началния етап на СОУ; педагогически съветник; домашен възпитател; ръководител на държавни и частни специализирани учебни заведения.

Традиции, сигурност и бъдеще за кандидат-студентите

Пловдивският университет е висше училище с 60-годишни традиции в обучението, съчетава класическо висше образование с модерни иновационни образователни технологии и това го прави един от най-предпочитаните университети в България.

Университетът разполага с библиотека, университетско издателство, университетски информационен център, специализирани лаборатории, езикови кабинети, мултимедийни и компютърни зали, Център за дистанционно обучение, Център за кариерно развитие, отдел за научноизследователска и проектна дейност, спортна зала, учебен театър, технически центрове, обслужващи и сервизни звена.

Пловдивският университет Паисий Хилендарски“ поддържа активни международни контакти с почти всички европейски страни, САЩ и страните от Азия и Африка. Участва самостоятелно или съвместно с други европейски университети в програми на Европейския съюз, в американски и швейцарски фондове за научни изследвания. Академичната общност осъществява съвместни проекти с висши училища от Европа, Русия и Близкия изток.

Визията за развитие на Пловдивския университет е да продължи да бъде образователна, изследователска и културна институция с европейско лице и национална значимост, разпознаваема в глобалния свят, отличаваща се с устойчиво и динамично развитие и конкурентоспособни предимства в областта на науките за природата, човека, обществото, културата и технологиите.


image0 (9K)