Пленумът на БСП започна в 11 часа. Какво знаем до този момент?

Листата, с която БСП ще се състезава на евроизборите на 26 май бе изнесена първо от БЛИЦ. Очаква се списъкът да бъде подложен на гласуване анблок по време пленума на партията за утвърждаване на листата. Прави впечатление, че Сергей Станишев липсва от списъка, а очаквано начело на него стои журналистката и депутатка Елена Йончева. На второ място след журналистката се подрежда Янаки Стоилов, зад него е бившата вицепремиерка по подготовката на българското европредседателство Деница Златева. Член на ИБ на БСП с ресор международна дейност. Изненадата в списъка е четвъртата позицията, която Нинова дава на шефа на кабинета на президента Иво Христов. Той е близък до левите среди и не веднъж е влизал в остри сблъсъци в публичното пространство с бившия лидер на БСП и настоящ президент на ПЕС Сергей Станишев. 1. Елена Йончева 2. Янаки Стоилов 3. Деница Златева 4. Иво Христов (гражданска квота) 5. Румен Гечев 6. Иван Кръстев 7. Момчил Неков 8. д-р Десислав Тасков 9. Цветелина Пенкова 10. Велизар Енчев 11. Петър Витанов 12. Димитър Данчев 13. Крум Дончев 14. Тодор Стоилов 15. Иван Френкев 16. Мариела Модева 17. Емил Георгиев Националният съвет на БСП ще проведе редовно заседание от 11 часа днес в зала „Александър Лилов“ в централата на партията и ще бъде закрито за медиите. Пленумът трябва да подреди и утвърди листата на коалиция „БСП за България“ за членове на Европейския парламент. На предходното заседание на 17 март Пленумът избра Елена Йончева за водач на листата.

Че президентският съветник Иво Христов влиза в листата на БСП за евровота,  стана ясно преди днешния пленум от думите на Драгомир Стойнев в „Денят започва с Георги Любенов“ по БНТ, както и това, че президентът на ПЕС Сергей Станишев отпада изцяло от листата на левицата.
Стойнев очаква сериозен дебат за окончателното подреждане на листата. Христов е на избираемото четвърто място. Той е номинация на Изпълнителното Бюро на БСП.

Иво Христов, назначен за началник на кабинета на президента, коментира, предаде „Фокус“: „Президентът е основният контрапункт срещу пълзящата автокрация в държавата, а БСП е единствената опозиция. Нормално е да приема“.

На 17-о място е екоактивисът Емил Георгиев, който приема номинацията на столетната партия. Той отказа да коментира липсата на Сергей Станишев от листата.

В листата място намира и Велизар Енчев, който започна работа в партийната телевизия. За мен е важно на тези избори партия ГЕРБ и ОП да загубят, подчерта той. Става дума за рестарт на системата, категоричен е Енчев. За тази цел всеки глас е важен, убеден е той. Енчев е категоричен, че Станишев няма място в листата заради подкрепата му за Истанбулската конвенция и пакта за мигрантите.

Станишев е капитал за левицата и за България, убедена е обаче водачката Елена Йончева. Сергей Станишев ще бъде част от евролистата не защото той има повече номинации, а защото той е лицето, чрез което тази листа ще бъде много по-силна и аз вярвам в това. Това заяви пред bTV депутатът от БСП и водач в листата на социалистите за европейските избори Елена Йончева.

Според нея именно Станишев е най-успешният български политик в Европа, който е капитал не просто за българската левица, но и за България.

На днешния пленум на БСП ще стане ясно не само дали Станишев ще влезе в листата и дали ще е на избираемо място – всичко друго би било още по-голяма подигравка, смятат наблюдатели, но и каква кампания ще води БСП – про, или антиевропейска, както очакват повечето анализатори.


image0 (9K)