Племенницата на руски олигарх от скандалния запис с Щрахе била латвийска гражданка

Австрийският вицеканцлер Ханс-Кристиян Щрахе, лидер на крайнодясната Партия на свободата (АПС), който съобщи днес, че подава оставка, заяви, че се е срещал на испанския остров Ибиса с латвийска гражданка, предаде ТАСС. По-рано германски медии писаха, че е имал срещи с предполагаема рускиня преди парламентарните избори през 2017 г., напомня агенцията.

Щрахе и Йохан Гуденус – друг политик от АПС, заявиха по-рано днес, че напускат политическите си постове в правителството на Австрия, парламента и партията.

Щрахе бил записан тайно от две германски издания – списание „Шпигел“ и вестник „Зюддойче цайтунг“, да обещава строителни проекти на мнима племенница на руски олигарх в замяна на дарения за неговата формация, предаде по-рано днес ДПА.

Според Щрахе, говорил днес на пресконференция във Виена, две жени – явно подставени лица, „потърсили Гуденус след смъртта на баща му, когато е бил в потиснато настроение, и разказали, че имат интерес към ловното имение на семейството“. Предполагаема латвийска гражданка, придружена от дъщеря си, заявила пред Гуденус, че иска да се засели във Виена и да инвестира в Австрия. Имала намерение да се запознае с Щрахе чрез свой германски познат. После, през лятото на 2017 г., на остров Ибиса се състоял „частен разговор“ в присъствието на този германец, който поканил Щрахе и Гуденус на вечеря.

Според Щрахе по време на вечерята, записвана с „незаконни средства за проследяване“, бил направен опит те двамата с Гуденус да бъдат въвлечени в престъпление и в разговори на противоправна тема. „Откъси от видеото бяха изрязани от общия контекст и насочени срещу нас“, заяви той.

Политикът посочи, че след това никога не е контактувал с тази жена, нито пък Австрийската партия на свободата е получавала от нея някакви вноски. „Това бе частна среща, в която участвахме само ние двамата“ (с Гуденус), добави той.

Щрахе подчерта, че историята със скандалния видеозапис е мръсна кампания за дезинформация и той не желае заради нея да поставя под заплаха дейността на австрийското правителство. Той изтъкна, че всички обвинения са извадени от контекста, и настоя да се публикува пълният видеозапис с всички подробности от разговора на остров Ибиса. Политикът призна, че повлиян от алкохола, може би си е позволил да обсъжда всякакви теми през въпросната вечер.

Видеозаписът, публикуван от германските медии, предизвика политически скандал в Австрия. Сметната палата на страната настоя АПС да внесе яснота в изявленията на своя лидер. Върховната прокуратура на Австрия започна проверка на данните за тайно финансиране на Австрийската партия на свободата, допълва ТАСС.


image0 (9K)