Плевнелиев се присмя на борбата срещу корупцията на ГЕРБ

Електронното правителство е въпрос на борба с корупцията по възможно най-ефективния начин. Това каза президентът (2012 – 2017г.) Росен Плевнелиев в студиото на“България сутрин” по България он ер.

„Новата индустриална революция е факт. В следващите 10 години всичко ще се промени, начинът по който комуникираме, работим, произвеждаме и пътуваме. В тази огромна трансформация, зависи от нас, българите, да бъдем част от прогреса. Считам, че имаме страхотен шанс, защото в една голяма част от индустриите, свързани с новата икономика, България не стои зле“, посочи той, като даде пример със съхранението на базите данни в страната.

„Едни от световните лидери са тук и оперират от България в света. За съжаление, днес политиката в голяма доза е проблемът, отколкото решението, а ми се ще да бъде обратното. Съвсем наскоро разговарях с представители на български митници, които ми казаха, че откакто се е направило опит за въвеждане на електронно правителство, в сферата на услугите, които представят, по-скоро бумащината се е умножила по три. Както българските бюрократи казват:“Аз да си го имам в писмен вид, подписано в оригинала“, бъдещето не е това“, отбеляза Плевнелиев.

„Ако погледнем в класацията на Doing Business на Световната банка, по отношение на издаване на строителни решения, ние сме дъно, абсолютно назад в класацията, по-зле от половината африкански държави“, коментира той.

„Какво се случва, за да издадем едно строително решение в България, обикновеният човек трябва да отиде в 13 институции, да им почука на вратата и да поиска от всяка една техния подпис, където се случват предпоставки за корупция. Електронното правителство е въпрос на борба с корупцията по възможно най-ефективния начин, защото корупцията ще бъде преборена тогава, когато нещата станат прозрачни“, допълни Росен Плевнелиев.

„Ако българските политици наистина искат и декларират да се преборят с корупцията, то да бъдат тогава така добри да започнат с електронното правителство“, заяви още той.

http://BNews.bg


image0 (9K)