Плевнелиев: Радев играе ден за ден, ще остане в историята като популист

„Трябва да се определи и да каже с кого е – с Русия или със Запада!“ Това заяви президентът Росен Плевнелиев  (2012 – 1017).

[ad id=“225664″]

Поредни остри критики отправи бившият държавен глава Росен Плевнелиев към президента Румен Радев. Пред бТВ Плевнелиев разкритикува сегашния стопанин на „Дондуков“ 2, наричайки го популист.

„Ако той продължава така да играе ден за ден ще остане в историята като популист. Той е много силен в отиграването на ежедневни ситуации -президентът бос, президентът на висилка, роклята на съпругата на президента… Така политика не се прави“, каза Росен Плевнелиев и допълни: „Трябва да се определи и да каже с кого е – с Русия или със Запада!“

[ad id=“263680″]

Според него е абсурдно твърдението на президентската администрация, че не е водена стенограма от срещата на Румен Радев с руския патриарх Кирил.

Плевнелиев коментира и въздушните удари на САЩ, Великобритания и Франция в Сирия като напълно правилни и справедливи.

„Съюзниците удариха Сирия с пълно право. Когато се използват химически оръжия, трябва да се носи отговорност. Това е превенция. Операцията беше много внимателно изчислена и е ясен сигнал да не се използва повече химическо оръжие“, заяви Росен Плевнелиев.

„Още докато бях президент, ООН имаше данни за над 20 химически атаки, извършени в Сирия. Ясно е кой има способността, възможността и мотивацията да извършва подобна гавра”, каза още той.

[ad id=“236993″]

„Историята в Сирия има логична обосновка назад в историята. Президентът Обама беше мой много добър приятел. Той не искаше повече Америка да играе ролята на световен полицай, искаше да изтегли войските от Сирия, Афганистан и други горещи точки. Американският данъкоплатец не е готов и не иска да плаща цената на тези конфликти. Обама тръгна да изтегля Америка още по времето на своя мандат, но направи много важна стратегическа грешка – тръгвайки да изтегля, заяви червени линии. Той каза, че използването на химическо оръжие е червена линия, но когато това се случи, не направи нищо. Тръмп обаче спечели точка, защото го направи. Когато Обама обяви започването на изтеглянето на САЩ, когато се съгласи с тезата, че имаме нов баланс в политиката, другите започнаха да го използват. Там, където САЩ се изтегли, другите започнаха да се нанасят, Русия направи свои бази в Сирия”, подчерта Плевнелиев.

[ad id=“236999″]

Плевнелиев не изключи в Сирия да има следващ удар, „ако отново се използва химическо оръжие”. „Не сме в Трета световна война, нито се намираме във Втора студена война. Днес всичко е различно. Ситуацията, в която се намираме, наричам студен мир. В този студен мир е много по-опасно”, каза още Росен Плевнелиев.


image0 (9K)