Плевнелиев: Ние сме европейци, не сме в степите…

високи звания

Скромното ми мнение е, че президентът ще започне от един момент нататък да пресолява, казано по пернишки, манджата.
Той малко като че ли е зациклил на една тема, скоро ще породи усещането, че има някаква обсесия от нея.
Когато 2-3 пъти лансираш една теза, тя звучи убедително, като принципна.
Когато обаче през 2-3 дни я повтаряш, без да добавяш нищо ново по същество, лесно можеш да създадеш впечатлението, че говориш вече не принципно, а по принцип.
Силата на една теза се изразява не с броя пъти на нейното повтаряне и не с търсенето на още по-остри и по-крайни думи за нейното огласяване, а с аргументите, които привеждаш в нейна защита. И ако не привеждаш нови аргументи, ако зацикляш в едни и същи, само че все по-цветни и цветисти изказвания, ти не само не усилваш тезата си, но я олекотяваш, тя от ключова, принципна, базисна, се превръща в някакъв твой комплекс, някаква твоя фиксация.
С други думи, вместо за разговор по същество относно тази теза, ти преместваш акцента към личните свои качества и дефицити и поляризираш мненията, задълбочаваш разделението като го умножаваш по противоречивите и противоречащи си оценки за собствената дейност – вместо да обединяваш повече хора около въпросната теза и да скъсяваш пътя до нейното приемане чрез поредни търпеливи, авторитетни, държавнически крачки към консолидирането на политиците по един толкова пряко свързан с националната ни сигурност проблем…

Н.Слатински – фейсбук профил


image0 (9K)