Плевнелиев: Заиграването на Румен Радев с русофилството няма тежест, Русия му зашлеви звучен шамар

Президентът Румен Радев зашлеви звучен шамар на БСП, заявявайки, че към момента ГЕРБ няма алтернатива, заяви в интервю за бТВ бившият президент Росен Плевнелиев. Външнополитически Радев е никакъв фактор, нула, нямат му никакво доверие. Няма кой да го чуе. Той ще бъде формален по опорните точки на външното министврство.

[ad id=“225664″]

По-интересно е на Изток – Русия му зашлеви два пъти такъв звучен шамар, че неговото заиграване с русофилството няма тежест“, коментира още Плевнелиев и уточни: „Единият път беше когато при посещение в Кремъл се озова първия президент на страна от ЕС, на който пресконференцията трая 6 минути – Радев говори 5 минути, а в едната минута руският президент Владимир Путин говори за Бойко Борисов. Другият шамар бе тропането по масата, което бе пуснато в публичното пространство именно от руска страна“, каза Плевнелиев.

„След като не може да свърши нищо за България навън, той ще играе вътрешноплитически. Най-лесно е контра на правителството, посочи той и добави: „Не мога да скрия разочарованието си от действията на президента Радев. Той е първият президент на България – популист. Не му отива на един държавен глава да поставя под съмнение действията на институциите. В това има противоконституционалност. Проблемът е много сериозен“, подчерта Плевнелиев.

[ad id=“263680″]

„Президентът трябва да бъде балансиран, да бъде платформа на всички добри идеи в България. Държавният глава не може да обижда, да разделя нацията и да принизява институциите. Той може да посочва проблема, но не и по този начин. Не му прилича и не е добре на един държавен глава да действа по този начин“, смята бившият президент.

Той разкри, че няма амбиции за политически постове. „Аз се чувствам в една много позитивна среда на развитие. В момента получавам световно признание. Нямам на кого какво да доказвам. Аз влязох в политиката, за да дам, а не за да взема“, каза още бившият президент.

Помолен да коментира трите министерски оставки, Росен Плевнелиев заяви: „Ако бях на мястото на министър Николай Нанков, категорично щях да подам оставка. Министър-председателя Бойко Борисов реагира много бързо в ситуацията край Своге. Това, че поиска оставки, е негово конституционно право.“

[ad id=“236993″]

Плевнелиев подчерта, че в ГЕРБ има дебат за разлика от други политически сили у нас. „Тази оставка не е по вина на министрите. Министърът не може да носи вината за това, кой е строил или как се е експлоатирал един път. Това е морален акт“. Той даде пример с подобни тежки катастрофи, след които не са се подавали оставки. „Когато БСП са били на власт, подобни морални актове на министри не са наблюдавани, затова в случая премиерът Борисов печели допълнителна точка.“

„В България има много опасни участъци, АПИ трябва да реагират и да нанесат нужните корекции“, смята Плевнелиев. По думите му трябва да се направи ревизия на договорите, да се провери дали строителите са изпълнили указанията на проектанта.

[ad id=“236999″]

Той припомни, че по времето, когато той е бил министър на регионалното развитие, въпреки нищетата се е предприела модернизация на редица пътища на територията на цялата страна. „Аз бях този министър на България, който закупи с пари на Световната банка една специална машина за проверка на качеството на пътя и изпълнението на поръчката“.

„Оставам в България, за да работя за страната си и да съм полезен“, заяви още той.

Източник: http://www.faktor.bg


image0 (9K)