Плевнелиев: България е готова да плати €260 милиона на „Фолксваген“, за да дойде у нас

След решението на „Фолксваген“ да замрази временно финализирането на договора с Турция за изграждане на нов завод на нейна територия, България ще направи нов опит да привлече концерна, каза почетният председател на автомобилния клъстер в страната и президент 2012-2017 г. Росен Плевнелиев, предаде БНР.

Както е известно, операцията на Турция в Сирия накара гeрманския автомобилен гигант да спре за момента работата по проекта. Източници от управителния съвет на „Фолксваген“ съобщиха в началото на седмицата, че няма опасност от прекратяване на проекта, а той само ще се забави. В последствие премиерът на провинция Долна Саксония, която държи над 20% от акциите в концерна, обяви, че за момента изключва вероятността за строеж.

На този фон Плевнелиев казва пред БНР, че България подобрява параметрите на офертата си към автомобилния концерн „Фолксваген“. Държавата е готова да инвестира в проекта 260 млн. евро вместо 135 млн. евро, казва той. Така заедно с терена и прилежащата инфраструктура, които българското правителство ще предостави на германския концерн, стойността на държавната помощ може да достигне около 800 млн. евро.

„Можем да разширим сътрудничеството във „Фолксваген“ например в различни сфери. България тепърва ще изгражда електрическа инфраструктура за електрически автомобили. Също така имаме идеи как с допълнителни инфраструктурни и образователни мерки да подкрепим концерна „Фолксваген“, посочва Плевнелиев пред БНР.

Той изразява надежда, че надзорният съвет на компанията ще отложи окончателното си решение за ноември, за да преразгледа намеренията си за мястото на инвестицията.

Междувременно Румъния заяви амбиции да се върне в играта за завода на „Фолксваген“. Румънския министър на търговията Стефан Раду Опреа, цитиран от вестник „Зиарул финанчиар“, казва, че страната е започнала нови разговори с „Фолксваген Груп“. Той изтъква, че Румъния предлага „много добри“ индустриални условия и за разлика от България там няма проблем с наемането на квалифицирани работници.

Дневник


image0 (9K)