Плащаме стотици милиони поради нередности и злоупотреби при европроекти

Българският данъкоплатец за пореден път ще плати сметката заради корумпирани и неграмотни чиновници, крадливи фирми изпълнители и „липса на опит“ с еврофондовете. Правителството обяви, че ще опрости на закъсали общини 80% от т.нар. „финансови корекции“ – суми, които те трябва да връщат по европроекти, защото са допуснали нередности и злоупотреби. Става дума за общо над 300 милиона лева. От стенограмата на заседанието на МС в сряда се разбира, че бюджетът ще поеме финансовата тежест, защото „конкретните извършители на нарушенията не можели да бъдат назовани и наказани“, пише вестник „Сега“.

Друго абсурдно обяснение е, че досега кметове, общински чиновници и фирми изпълнители са „се учили да усвояват парите от Европейския съюз и това били грешки на растежа“.

„Финансовите корекции“ обикновено са налагани заради корупция и измами при изпълнението на проекти – с подставени фирми, раздути разходи и т.н. Има случаи на общини с малки бюджети, които директно биха фалирали, ако трябва да върнат част от средствата, с които е изградена скъпа инфраструктура – например ВиК мрежа. Затова правителството реши, че държавата трябва да поеме 80% от тежестта, а съответната община – другите 20%. Повечето проекти с нередности са по програмите „Околна среда“, „Регионално развитие“ и Програмата за селските райони.

„Това са стари корекции, в голямата част от стария програмен период, при които е абсолютно невъзможно да се индивидуализира вината – каква е вината на бенефициента, каква е вината на Управляващия орган и каква, например, е вината на несинхронизирано навреме законодателство“, обяснява вицепремиерът Томислав Дончев по време на заседанието.

„Това решение съдържа елемент на морален хазарт, в смисъл че дава сигнал, че всеки може да греши и след това някой ще плати сметката“, признава министърът на финансите Владислав Горанов. Той посочва, че досега всички участници в усвояването на еврофондове са се учили, но вече са натрупали опит и повече опрощавания няма да има.

„Това е еднократен акт, който решава „детските болести“ от стария Програмен период“, изтъква и вицепремиерът Дончев.

„И много внимателно, Дончев, трябва да се следи оттук насетне – като се има предвид, че общините изключително много от години го говорят, още от предишния мандат това са го поставяли като проблем, и на срещата със сдружението на общините, която проведохме, поехме този ангажимент, но да не остават с впечатление, че така ще продължава“, казва премиерът Бойко Борисов.

„Финансови корекции“ най-често се налагат след одити на Сметната палата, ревизии на финансовата инспекция или проверки на ОЛАФ – Европейската служба за борба с финансовите измами. Преобладават нарушенията, свързани с обществени поръчки. Големият проблем е, че ако не настъпят радикални промени в работата на администрациите и на съдебната власт, нарушителите и занапред ще си останат анонимни и безнаказани. Което означава, че може пак да се наложи бюджетът да плаща за чужди грехове.

Засега не е ясно точно какви суми ще бъдат опростени на общините. Към април наложените финансови корекции на общините по европрограми бяха за близо 330 милиона лева. Местната власт е била санкционирана с най-много пари за нарушения по Оперативна програма „Околна среда 2007 – 2013“ – общо 196 милиона лева, а финансови корекции са били наложени по 233 проекта. По Оперативна програма „Регионално развитие 2007 – 2013“ общият размер на наложените индивидуални финансови корекции e над 106 милиона лева. По Програмата за развитие на селските райони замразените пари, част от които кметствата трябва да възстановяват, надхвърлят 25 милиона лева.

segabg.com


image0 (9K)