Планът за инвестиции за Европа подкрепя изграждането на детска болница в Бургас

Планът за инвестиции за Европа подкрепя изграждането на детска болница в Бургас. Европейската инвестиционна банка (ЕИБ), финансирана от Европейския консултантски център по инвестиционни въпроси, ще подпомогне община Бургас

с цел улесняване на изготвянето на проект за изграждане на първата болница за деца в страната.

Консултантската подкрепа ще включва цялостно проучване за осъществимост с функционално планиране и предварителни проекти за болницата. Новата болница ще бъде в сграда с нулеви емисии, свързана със съществуващата болница на Бургаския университет.

Изграждането на новата болница е неотменна част от инвестиционната програма на община Бургас за периода 2020—2023 г. и освен това се смята от Министерството на здравеопазването за важен елемент от стратегията на страната в областта на здравеопазването. Новата болница ще посрещне здравните нужди на децата и младежите в Бургас — един от най-бързо развиващите се градове в България.

Благодарение на консултантската подкрепа от страна на ЕИБ и на международни експерти консултанти общината ще получи цялостно проучване за осъществимост, включващо функционално планиране и предварителни проекти за болницата, в съответствие с най-добрите международни практики и стандарти. Наред с това предоставянето на консултантска подкрепа ще бъде от решаващо значение за отключването на достъпа до финансиране за този амбициозен проект, в т.ч. евентуално от европейските структурни и инвестиционни фондове и ЕИБ (в рамките на Европейския фонд за стратегически инвестиции).

Новото съоръжение ще бъде от особено значение за региона поради концентрацията в него на утвърдени здравни заведения и образователни програми. Проектът, който трябва да бъде завършен до 2024 г., ще подпомогне също така икономическия растеж и ще спомогне за създаването на работни места за специалисти, като ще привлече повече инвестиции в този ключов за българската икономика сектор.


image0 (9K)