Планират по-високи глоби за автомобили без винетки

Предстои да бъдат въведени промени в законодателството за увеличаване на глобите за автомобили без винетки. Това обясни след заседанието на Министерския съвет регионалният министър Лиляна Павлова.

Една от основните причини за това е, че гастербайтерите масово не плащат винетни стикери или не ги залепят, за да си ги предават един на друг.

По думите на Павлова в рамките на 5 дни проверки установили около 500 автомобила на гастербайтери без винетки.

Държат ги в жабките на колите си, има случаи дори на непродупчени стикери. Не се спазва и законът всеки винетен стикер да е с регистрационния номер на колата. Проверяващите са установили и случаи на ТИР-ове с винетки от април, коментира Павлова.

Проверките ще продължат, мобилните групи ще има вече и на ГКПП „Капитан Андреево“, обясни министърът.

Във времето за изпълнение на новата система за смесено заплащане за ползване на пътища, което е до 12 месеца, ще бъдат внесени промени в Закона за движение по пътищата, с които ще бъдат въведени по-големи санкции и глоби.

Глобите ще се събират на територията на страната, а автомобилите без винетки ще бъдат спирани от движение докато не се плати глобата.

Освен това въвеждането на смесената система за електронна винетка и тол такса ще може да се следи движението на превозното средство и дали е с винетка или платена такса, тогава ще може да бъде спирано на момента, обясни Павлова.

ТОЛ-таксата за цена на километър ще е различна за пътищата първи и втори клас. Смесената система за автомобили до 3.5 тона с електронна винетка и над 3.5 тона с ТОЛ-система за заплащане на изминато разстояние ще важи за всички републикански пътища тип магистрали, първи и втори клас, както и за часто от третокласните пътища.

Предвидено е обаче минимум 3500 км от третокласната мрежа да бъде безплатна за леките коли и да е забранена за тежкотоварните.

Това няма да се отрази на цената на винетния стикер. От заплащането на ТОЛ-таксите очакваме повишаване на приходите в бюджета, надяваме се поне двойно. С тези допълнителни приходи се надяваме да изградим цялата магистрала „Хемус“, допълни Павлова.

По думите ѝ до момента от винетки в бюджета са постъпили около 280 млн. лева към август месец, като увеличението спрямо миналата година е 80 млн. лева. Очаква се до края на годината приходите от винетни стикери да достигнат 300 млн. лева.

Броят на продадените стикери до момента е 4,5 милиона. Очакваме този брой да се увеличи в предстоящите празници през септември. Имаме увеличение в броя на социалните винетни стикери – 210 хил. броя леки коли на инвалиди се движат с безплатни стикери, каза още Лиляна Павлова.

offnews.bg


image0 (9K)