Пламен Узунов след разпита: Нямам от какво да се притеснявам, имал съм служебни контакти с г-н Бобоков

„Имал съм служебни контакти с г-н Бобоков, мисля че във връзка с негов проект, който трябваше да бъде представен пред чужди инвеститор“. Това заяви президентският съветник Пламен Узунов пред журналисти, след като излезе от сградата на Специализираната прокуратура, където беше призован за разпит.

„Нямам от какво да се притеснявам, както виждате тръгвам си и ви благодаря за вниманието“, каза още Узунов.

„Извърши се проверка вкъщи и съм дал каквото е било нужно – мисля, че флашка и мобилните си телефони“, каза още Пламен Узунов, като уточни, че се е запознал със съдебно постановление, с което се разрешава проверката в дома му.

„В момента се правят опити да се измести основната тема в държавата като се пришиват такива неверни неща“, заяви в заключение Пламен Узунов, като обаче отказа да уточни какво точно има предвид.

По-рано вчера Спецпрокуратурата съобщи, че Пламен Узунов е разследван заедно с Пламен Бобоков и магистрати в престъпно сдружение с цел търговия с влияние.

Узунов и Бобоков контактували постоянно и разменяли дори съдебни актове и уреждали заличаване на криминалистични регистрации.

От приложените от държавното обвинение снимки на чатове между двамата става ясно, че Бобоков е получил от Узунов съдебното решение, с което се освобождава задържаният на пристанището в Бургас танкер „БАДР“.

Прокурорът Петър Белчев уточни пред БНТ: „Г-н Пламен Узунов, очевидно помолен за съдействие от Бобоков, му изпраща като прикачен файл чрез програмата „Телеграм“ проект, неподписан на решение на ВАС, касаещ отмяна на заповед на директора на Дирекция „Морска администрация – Бургас“, с която корабът „БАДР“, плаващ под либерийски флаг, е бил задържан на пристанището. ВАС отменя тази заповед и дава разрешение формално корабът да отплува. Узунов изпаща на Бобоков, както казах, неподписан проект на това решение на ВАС като му казва – „Ето това ще излезе в оригинал“.

По-рано през деня на 19 юни в дома на Пламен Узунов в кооперация в столичния квартал „Кръстова вада“ беше изпратен екип прокурори и бяха извършени претърсвания.

Установена е и комуникация чрез различни мобилни приложения със секретаря по правни въпроси и антикорупция на президента Пламен Узунов, както и с действащ магистрат – Н.Н., кандидатствал през 2019 г. за административен ръководител на Окръжната прокуратура в Русе, става ясно от събщение на държавното обвинение.

На 27 декември 2018 г. Пламен Узунов е изпратил на Пламен Бобоков съдебно решение, което още не е било подписано от съдиите от Върховния административен съд. Шест дни по-късно решението става публично достояние.

Бобоков заяви, че няма спомен за съдебното решение и не е видял нищо.

Междувременно от президентството излязоха с позиция, в която заявиха, че прокуратурата трябва да обясни на основата на какви доказателства извършва разпити и обиски.


image0 (9K)