Пламен Георгиев бил жертва на медийна истерия, връщал се на работа в прокуратурата

Вече бившият председател на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) Пламен Георгиев коментира в кулоарите на парламента решението си да подаде оставка. Той внесе по-рано днес в Народното събрание оставката си, която беше гласувана след това от депутатите. Георгиев се обяви за жертва на медийна истерия. Тя била породена от замесването на името му в имотния скандал около управляващите.

Георгиев излезе в отпуск през април т.г. заради проверка на придобит от него апартамент в София, минути след като премиерът Бойко Борисов обяви, че хората по високите етажи на властта, чиито имоти се проверяват, трябва или да подадат оставки, или да излязат в отпуск.

„Сам взех решението. Не съм говорил с Бойко Борисов. Станах жертва на медийна истерия, която се отрази много тежко и на семейството ми“, добави Георгиев, цитиран от „Дневник“.

По думите му той бил подложен на „жесток натиск от олигарсите“, на които антикорупционната комисия блокирала имущество и сметки. На въпрос защо точно в последния работен ден на парламента е решил да подаде оставка той отговори, че е изчакал да приключи проверката на Националната агенция за приходите.

Според Георгиев въпросната проверка, която продължила месеци, не открила никакви нередности в доходите му. Той уточни, че е „абсолютно чист и нямало никакво нарушение“.

Бившият председател на КПКОНПИ каза още, че му се пази мястото на прокурор и ще се върне на работа в прокуратурата, където работил, преди да заеме висш държавен пост. Той отказа да коментира номинацията на Иван Гешев за главен прокурор, като каза само, че го „познава като професионалист“.

След оттеглянето на Георгиев през април КПКОНПИ се ръководи временно от неговия заместник – Антон Славчев. Според „Капитал“ ръководителят на комисията е искал да се оттегли още преди месец, но не е получил зелена светлина от премиера Борисов. Решаващо обаче се е оказала номинацията на Иван Гешев за главен прокурор, тъй като двамата с Пламен Георгиев имат сериозни противоречия.

 


image0 (9K)