Пламен Бобоков задържан в Русе, въпреки че е платил гаранция от 1 млн. лева

Бизнесменът Пламен Бобоков е бил задържан в Русе по нареждане на Специализираната прокуратура, въпреки че той е платил в срок наложената му от съда парична гаранция в размер на 1 000 000 лева. Новината за ареста на Бобоков бе съобщена от пиарката му Ани Александрова, а малко по-късно потвърдена от адвокатката му Ина Лулчева.

„Ужасени сме от случващото се в държавата! Беззаконията у нас не може повече да продължават! Европа и света трябва да се намесят!“ – казал бизнесменът при задържането си в Русе.

„Днес в 9.40 ч. бяха грубо погазени конституционните права на Пламен Бобоков. Г-н Бобоков беше задържан с прокурорско нареждане от наблюдаващия прокурор по делото Генка Бързашка, въпреки платената от него в срок, вчера, гаранция от 1 000 000 лв., за която надлежно са представени платежни нареждания на прокуратурата в рамките на вчерашния работен ден“, обясни Александрова.

Бизнесменът и брат му Атанас Бобоков са двама от обвиняемите по делото за незаконен внос и преработка на боклук в България.

В края на май Специализираният наказателен съд постанови мярка за неотклонение „парична гаранция“ в размер на 1 милион лева за Пламен Бобоков, но бизнесменът обжалва размера ѝ.

На 16 юни обаче спецмагистратите са отказали да разгледат жалбата заради пропуснат срок, а ден по-късно адвокат Лулчева разбира за решението им по неофициален път. Веднага след това Бобоков е направил два превода, с които е внесъл 1 милион лева, определени му от съда, за да остане на свобода.

Все още от Специализираната прокуратура не са коментирали официално казуса. Очаква се това да стане по-късно днес.

dnes.dir


image0 (9K)