Пишат ни: ЗА „ДЪНДИ ПРЕШЪС МЕТЪЛС“ И ЗА НЯКОИ ФАКТИ, СВЪРЗАНИ С ТЯХ

Писмото публикуваме без редакторска намеса. Снимката е на автора.

Уважаеми читатели, един от най-болните проблеми на нашия район (тук включвам не само община Чирпан, но и още две общини – Братя Даскалови и Брезово) са недостатъчните инвестиции, от там и липсата на нови, добре платени, работни места. За радост, като светъл лъч в тази посока, се появи съобщението, че Министерският съвет е издал разрешение на канадската компания „Дънди Прешъс Метълс“ за търсене и проучване на метални полезни изкопаеми – подземни богатства в площ „Свети Никола“, разположена на територията на общини Стара Загора, Казанлък, Павел баня и Братя Даскалови, област Стара Загора, и община Брезово, област Пловдив.

Както се казва – дотук, добре. Но, веднага се намериха хора, които впрегнаха ресурси, за да не позволят това да се случи. Цинично се експлоатират страховете на хората, свързани с опазването на природата и се оказва натиск върху местните власти да реагират отрицателно и да се противопоставят на намеренията на „Дънди Прешъс Метълс“.
По силата на обстоятелствата, проследих подробно една подобна сага, разиграла се в община Крумовград. Историята е много дълга – над 15 години. Наложи се „Дънди“ да променят първоначалните си проекти, за да отговорят на притесненията на хората. Отказаха се да използват цианиди, няма отпадък, който да се депонира на открито. Въведени бяха нови технологии, щадящи околната среда. Когато се видя, че нещата се правят с грижа за хората и за природата, настъпи успокоение. Резултатът от всичко това можем да го видим днес – за кратко време Крумовград се превърна в процъфтяващ и модерен град с висок стандарт на живота, в привлекателно място за живеене.

И, за да не бъда голословен, някои факти, които говорят красноречиво: първоначалното вложение за изграждане на предприятието е 164 млн. долара, като през 2019 г. са инвестирани 56 млн. лева – това са вложения в предприятието в община Крумовград, в подкрепата на малкия и средния бизнес в региона; през 2020 г. ще бъдат инвестирани още 11 млн. долара; над 50 души се завърнаха в региона при семействата си; средната заплата е над 2 000 лв.; има подписан меморандум между общината и фирмата, което позволява да се инвестират значителни средства (около 1 млн. лева на година), с които се подпомагаме общината в реализацията на значими проекти; създаден беше Фонда за подпомагане на микро, малки и средни предприятия – вече има избрани няколко фирми, които получават подпомагане от него.
И още един факт – „Дънди Прешъс Металс Крумовград“ спечели голямата награда „Инвеститор на годината“ за 2019 г. на Българската агенция за инвестиции.

През миналата година дружеството, което проучва, разработва, добива и преработва златосъдържащи руди, стартира мащабна инвестиция от 56 млн. лева, осигуряваща 243 нови работни места – рудник „Ада тепе“. Това е първият новоразработен златодобивен рудник в България за последните 40 години с обогатителна фабрика, които работят от 23 август 2019 г.

(Преди минути научих, че „Дънди Прешъс Металс“ се оттегля от последващи действия за придобиване и упражняване на правата си за търсене и проучване въз основа на издаденото разрешение – т. е. геологопроучвателните дейности няма да се състоят! Жалко, много жалко!)
Георги МИЛАНОВ


image0 (9K)