Писмо на българския посланик в САЩ във връзка с изборите днес

УВАЖАЕМИ СЪНАРОДНИЦИ,

На предстоящите избори за президент и вицепрезидент на Република България и референдума могат да гласуват всички български граждани с избирателни права (навършили 18 години към изборния ден включително, не са поставени под запрещение и не изтърпяват наказание лишаване от свобода).

Българските граждани в САЩ могат да гласуват в избрана от тях секция, независимо дали са подали предварително заявление за гласуване. Неподалите заявление за гласуване се вписват допълнително в избирателния списък. Преди да гласува, избирателят попълва декларация по образец (отделно за изборите за президент и вицепрезидент, и отделно за референдума).

За да гласува, избирателят представя оригинален документ за самоличност (паспорт, лична карта или военна карта – само за военнослужещите). Когато срокът на валидност на документа за самоличност е изтекъл, избирателят може да гласува с удостоверение, че е подал заявление за нов документ за самоличност, издадено от дипломатическо или консулско представителство на Република България. Не се допуска гласуване с шофьорска книжка.

На територията на САЩ са разкрити 35 избирателни секции, чиито адреси могат да бъдат намерени на електронните страници на:

ЦИК – https://www.cik.bg

МВнР – http://www.mfa.bg

Посолството във Вашингтон – http://www.bulgaria-embassy.org

Изборният ден започва в 7:00 ч. и приключва в 20:00 ч. местно време.

Обръщам се с призив към българските граждани в САЩ за активно участие в изборите за президент, вицепрезидент и национален референдум. Всеки глас е важен! Всеки глас е израз на съпричастност към демократичното развитие на България!

ТИХОМИР СТОЙЧЕВ

ПОСЛАНИК НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
ВАШИНГТОН, САЩ


image0 (9K)