Писмото, което една майка написа до самата себе си, се превърна в хит сред майките на момчета

Жени Батурина е автор на рубрика в руското онлайн издание SNC. Тя е речовита, остроумна, може да те накара да се замислиш, дори когато те разсмива, женила се е два пъти и…има прекрасен, непълнолетен син. В един прекрасен ден се замислила за вечната война между свекървите и снахите, които обичат един и същи мъж, а това винаги е отличен повод за кръвопролитна женска война. За да не се окаже героиня в подобен филм на ужасите, Жени спретна „Писмо до Бъдещото ми Аз”. То се хареса от всички, но мъжките майки го приеха като истинско откровение:

„Здравейте, Евгения Анатолиевна. Как сте? Как е здравето? Добре. Не се плашете така. Да си говорим „на ти” – все пак се познаваме от толкова години. Пиша ти да ти напомня каква свекърва мечтаеше да бъдеш 20 години назад. А ти така искаше да си добра свекърва. По-точно – да останеш нормална, когато синът ти порасне и реши да се жени. Затова, да ти напомня:

1. Не роди дете заради себе си

Тази огромна препълнена кафемашина сте купили за себе си и сте я кръстили Юра. Може да я критикувате колкото искате. Тя наистина трябва да отговаря на вашите очаквания и вложени в нея пари, които сте изкарали. А детето не е кафе-машина. Той, представи си е човек. Прекрасен и любим, но просто момче. Разбирахте го, като лежеше в люлката, приличаше на старче – извънземно и беше в състояние да поддържа разговор само с думата „агууу“. След това минахте на по-сложни диалози, той започна да ходи бързо, и ти знаеше, че един ден ще избяга напълно. Тогава си мислеше, че това е страхотно – ще стане истински човек, който ще живее истински живот. Надявам се, че и сега мислиш така.

2. Ако не ти харесва жена му, това нищо…

…не означава. Съвсем нищо! На теб не ти харесваха и момиченцата, с които дружеше на две годинки и с които се разхождаше. Толкова глупави им бяха шапките! Това са инстинкти! С инстинктите обаче, като човек, който уважава еволюцията, си се научила да се справяш. А момчето си възпитала така, че за разлика от кафе-машината, умее само да взима решения. Ето и той го е взел – решил е да се ожени за това момиче. Ако сбърка, ще се разбере с времето, ще поеме последствията и ще обмисли как да ги минимализира – на това също го научи.

[ad id=“225664″]

3. Кажи всичко, което мислиш за нея

Не таи всичко в себе си. Сподели – с мъжа си, приятели, терапевт и случаен спътник във влака (Ако все още има влакове. Дали още има държавни железници? Ох!) Разкажи колко е млада, арогантна, неопитна, когато иска да направи нещата по свой начин и слуша съвети с половин съвети ухо, дори и сама да ги е поискала. Тя е ужасна, да. Както ти в младостта си. Само те моля на нея да не й казваш нищо. Обсъди други, приятни и за двете теми. И престани да я наричаш „оная”, тя си има име – Соня или Полина, ако се съди по актуалната статистика на ЕСГРАОН.

4. Живей по-далече

Ти нали още помниш, че близките отношения със свекървата се поддържат на разстояние. Едва ли нещо се е изменило. Ако при вас вече се е утвърдил космическия туризъм и космическата емиграция, избери си някоя симпатична планета и се засели там. Най-добре е да имате море – с охота ще ти поверяват внуците. По отношение на внуците – с тях е просто. Обичай, грижи се и се старай да не критикуваш родителите им. Да, на теб ти изглежда, че роботът – бавачка не се справя с отговорностите си, както и нова мода децата да спят на тавана и хранене с цветна смола, меко казано, те учудва. Но твоята свекърва предпочиташе стегнато повиване и отричаше купешкото пюре. Нали помниш как те вбесяваше това?

5. Живей по-дълго

И само своя живот! Ти често мечтаеше за това, когато детето беше малко и имаше хиляди задачи, как ще вършиш нещо полезно и за удоволствие. И да: Ежедневно да звъниш на сина си и да имитираш сърдечни пристъпи, е най-лошата от всички идеи. Въпросът не е дали ще дойдат при теб или не, а да го направят без шантаж и заплахи, по собствено желание. По-добре е да не тъгувате по детето, отколкото да станете негов основен проблем. А ако сърцето ти е наред, не забравяй да се грижиш за здравето си. Повярвай, че и на порасналите деца им е нужна майка, с която да говорят.

P.S. Току що дойде синът ни и ми съобщи, че до пълнолетието му ще забранят брака (и всичко друго). Ако е така, извинявай и приеми писмото ми с хладно любопитство.

P.P.S. Не показвай на годеницата му голи снимки. Особено детски.Затова може да те арестуват.“

Източник – Жена на върха


image0 (9K)