„Пирогов“ пусна наръчник за борба с COVID-19

Институтът за спешна медицинска помощ публикува насоки и препоръки за действия при съмнения за зараза с COVID-19.

Наръчникът е вътрешен документ – предназначен е за персонала на болницата, но може да се ползва от всеки за самонаблюдение. Предписанията са плод на трупания вече 7 месеца опит на най-голямата спешна болница в България в лечението на пациенти с коронавирус.

„Пирогов“ бе сред първите лечебници у нас, които влязоха в битката с новата зараза.

Паралелно с черните рекорди на заразени с коронавирус през есента нарастват и типичните сезонни вирусни инфекции, а симптомите често се припокриват, предупреждават от “Пирогов“. Заради това и техният основен съвет и при най-малкото съмнение да се търси консултация с лекар, а да не се изчаква влошаване.

„Пироговци“ открояват три групи пациенти.

Немалко хора преувеличават симптомите си при телефонна консултация, за да „поръчат“ преглед у дома, а това излишно натоварва здравната система.

От друга страна доста българи подценяват признаците на заболяване, решават че е настинка или банален грип, самолекуват се вкъщи и търсят лекарска помощ твърде късно.

Третата група е на най-опасните и най-небрежните – тези, които боледуват леко и не се самоизолират, а разнасят вируса.

Симптомите, типични за коронавирусната инфекция, са разделени в няколко групи – ранни, леки, средно тежки и тежки, и са насока хората да се самонаблюдават за проявата им (това не означава, че те не може да са сигнал за друга вирусна инфекция, но съчетаването им може да бъде ориентир и за личния лекар, когато бъде потърсен за съвет дори и по телефона):

Конюнктивален дискомфорт – смъдене на конюнктивата, сърбеж, сълзене, напрежение в очната мускулатура, тежест и болка при движение на очните ябълки.

Назофарингален дискомфорт – смъдене и/или съхнене на лигавиците на носа и на гърлото, хрема, промени в обонянието, загуба на обонянието, заглъхване на ушите, неповлияващо се при преглъщане

Орофарингеален дискомфорт – промяна във вкусовите усещания до поява на променен вкус, умерено изразена болка в гърлото, промяна на гласа

Тези ранни „сигнални лампи“ характерни за множество грипни и грипоподобни заболявания и служат само като първоначален алармиращ сигнал. Следва да се направи консултация с интернист и/или лабораторно изследване, съветват от “Пирогов“.

Л е к и с и м п т о м и

– спорадично главоболие, бързо повлияващо се от аналгетици.

– слабост и мускулни болки

– повишаване на температурата до 37,5°С без втрисане

– пренебрежимо безапетитие с променлив характер

– пренебрежима отпадналост

С р е д н о  т е ж к и  с и м п т о м и

– повишаване на температурата над 37,5°С със или без втрисане,
– бързо и продължително (за 6-8 часа) повлияваща се от антипиретици; обилни изпотявания, предимно нощни
– спорадична кашлица със или без отхрачване (без гной)
– поява на задух при минимално физическо усилие
– чувствителна отпадналост, водеща до промяна на обичайния двигателен режим
– продължително и трудно повлияващо се от аналгетици главоболие
– трайна загуба на обоняние и трайно безапетитие

Т е ж к и  с и м п т ом и

– температура над 38°С с постоянен характер, със или без втрисане, трудно повлияваща се и за кратко време (за не повече от 2-3 часа), или неповлияваща се от антипиретици
– постоянна отпадналост, прерастваща в безсилие (дори безпомощност) по време на пристъпите
– упорита продължителна кашлица (включително “подкашляне“ като проява на безсилие), със или без отхрачване
– гръдна болка с опасващ характер
– задух дори в пълен покой, посиняване на ноктите, устните и “висулката“ на ухото
– сърцебиене
– сънливост, унесеност.

Не чакайте появата на тежките признаци, а направете своевременна консултация с лекар“, съветват от “Пирогов“.

Какво се прави след контакт със заразен? Схемата за профилактика и лечение включва съдоразширяващ и антивирусен медикамент, ацетилсалицилова киселина, растителен лекарствен продукт срещу синузит, кашлица и бронхит и медикамент, съдържащ стандартизиран миртол. Но тази информация е предназначена за медиците, не за самолечение!!!

Всички медикаменти се приемат непосредствено преди храна (“със сядането на масата“), независимо от предписанията в съпътстващото опаковката указание, допълват медиците.

Извън това е препоръчително в ежедневното меню да се включат 50-100 г сурово тиквено семе за период от 6-9 месеца (по възможност за целия есенно-пролетен период). Допустим е приемът на витамини и хранителни добавки, но след консултация с интернист.


image0 (9K)