Пешеходците нямат абсолютно право да пресичат на пешеходна пътека

Правото на пешеходеца да пресича на пешеходна пътека не е абсолютно.

Това заявява Инспекторатът към Висшия съдебен съвет (ИВСС) в становище, подписано от главния инспектор Теодора Точкова, пише „Правен свят“.

Тълкувателното дело беше образувано по въпроси на председателя на ВКС Лозан Панов, на главния прокурор Сотир Цацаров и на министъра на правосъдието Екатерина Захариева.

[ad id=“225664″]

Повод да поискат уеднаквяване на практиката по някои въпроси за престъпленията на пътя стана делото за смъртта на Лора Казанлиева от Варна, която беше прегазена от моторист на пешеходна пътека.

В края на март ВКС намали наказанието на Диян Станчев на 2 години затвор, но това, което предизвика гневни реакции на близките на загиналото момиче, беше решението на мнозинството от състава на съда, че Лора Казанлиева е съпричинила инцидента.

Становището на ИВСС по тълкувателното дело е категорично, че няма как правото на пешеходеца да преминава на пътека или на място със светофар да бъде прието за абсолютно. И изтъкват, че Законът за движение по пътищата (ЗДвП) и правилникът за прилагането му възлагат в отговорност на пешеходците да спазват определени правила при пресичане.

[ad id=“225664″]

Изискванията на закона към пешеходците са ясни и техните права и задължения при пресичане са формулирани в Закона за движение по пътищата.

Те са следните:

1. Преди да навлязат на платното за движение, да се съобразят с разстоянията до приближаващите се пътни превозни средства и с тяхната скорост на движение;

2. Да не удължават ненужно пътя и времето за пресичане, както и да не спират без необходимост на платното за движение;

3. Да спазват светлинните сигнали и сигналите на регулировчика;

4. Да не преминават през ограждения от парапети или вериги.


image0 (9K)