Пет съвета към германските туристи в България

България е сред любимите летни дестинации на германците. Какво трябва да знаят германските туристи, които посещават тази страна? Съветите си „Зюддойче Цайтунг“ публикува под заглавие „На почивка в България: Защо не?“.

    Ако са Ви черпили с домашна ракия…

Много шофьори се изкушават да изпият по някое и друго питие преди да седнат зад волана. Мислят си, че знаят на какво количество алкохол се равняват допустимите 0,5 промила. „Но внимание!“, предупреждава германският „Зюддойче Цайтунг“: „Ако сте пили българска домашна ракия, сметките Ви могат да се окажат криви“.

Когато българите клатят с глава…

Когато човек е на почивка в страна, чийто език не говори, често се налага да използва мимики и жестове. На повечето места по света кимането сигнализира съгласие и потвърждение, а клатенето на глава – несъгласие. Но не и в България, пише „Зюддойче Цайтунг“: „Когато българите не са съгласни, те кимат. Когато се съгласяват, клатят с глава – и то въодушевено. Затова: Кимайте само в знак на несъгласие!“ съветва германското издание.

Не оставяйте в колата никаква техника и пари!

„Растящата престъпност през последните години предизвика растящо безпокойство сред мнозина българи. Носят се какви ли не слухове за наличието на руска и турска мафия. Макар и да няма място за паника, все пак трябва да се знае, че България не е вече така сигурна, както едно време“, пише „Зюддойче Цайтунг“. Изданието съветва туристите да носят ценностите със себе си и да ги пазят грижливо, да паркират само на охранявани паркинги и да не оставят в колите си никакви видеокамери, мобифони и дамски чанти, както и да не демонстрират излишно, че носят в себе си големи суми в брой.

Не се подвеждайте по подобни предложения!

„Да обменяте валута по улиците на българските градове не си заслужава, а и е нелегално. Макар и по-рядко от преди, но все още се срещат мошеници, които предлагат на туристите обмяна по курс, по-изгоден от официалния. В никакъв случай не се подвеждайте по подобни предложения, защото в България има много ловки фалшификатори на банкноти“, пише „Зюддойче Цайтунг“. Изданието съветва германските туристи да проявяват мнителност и тогава, когато някой им предложи да им развали по-голяма банкнота с по-дребни. Вестникът препоръчва още да не се ползват услугите на обменни бюра, защото в много от тях курсовете са неизгодни, а да се ходи в банка или да се теглят пари от банкомат.

Гледайте си в краката!

Разходките по тъмно са крайно опасни. Но не толкова заради джебчиите, а заради дупките по уличната настилка и тротоарите, твърди германското издание и препоръчва на германските туристи да си носят джобни фенерчета.

Източник: http://www.dw.com


image0 (9K)