Пет места, от които догодина може да започне Трета световна война

Светът успява да избегне войни между големите държави от 1945 г. насам, въпреки че САЩ и СССР няколко пъти бяха на път да превърнат Студената война в гореща.

След падането на Берлинската стена войната между суперсилите изглежда немислима. Сега, когато мощта на Китай продължава да расте, а Русия решително отхвърля нормите на международното право, перспективата от конфликт отново стана реална, пише Робърт Фарли от Военния колеж на сухопътните войски на САЩ в авторска статия за американското списание The National Interest. Авторът изрежда пет места, от които според него през следващата година може да пламне Трета световна война.

Южнокитайско море

Южнокитайско море се оказа в центъра на търговската война между САЩ и Китай. Засега този конфликт е под формата на размяна на сурови изявления, налагане на мита и различни други търговски ограничения.

Наскоро САЩ и Канада ескалираха този конфликт, като арестуваха ръководителя на китайската технологична компания Huawei, което провокира Китай да предприеме мерки срещу канадците и американските компании. Досега САЩ и Китай не са установили ясна връзка между тази търговска война и продължаващите спорове в Южнокитайско море.

Въпреки това, тъй като отношенията между двете страни продължават да се влошават, една от тях може да надхвърли словесните заплахи, тарифите и подаването на правни документи. В действителност, ако Китай и САЩ стигнат до заключение, че техните търговски отношения (които са послужили като основа за глобалния икономически растеж през последните две десетилетия) са изложени на сериозен риск или е възникнал допълнителен конфликт, един от тях може да реши да „хвърли ръкавицата“ в Южнокитайско море.

Украйна

Светът си спомни Украйна след инцидента в Керченския проток. Независимо от това кой е провокирал този инцидент – Русия или Украйна (очевидно е, че и двете правителства изиграха определена роля в това) – превземането на украинските кораби възобнови напрежението в контекста на кризата, която утихна няколко години. Съобщението на украинското правителство за въвеждането на военно положение показва вероятността от размирици в Украйна.

Заслужава да се отбележи, че Русия очевидно не се интересува твърде много от нарушаването на статуквото в навечерието на изборите в Украйна, а украинското правителство все още няма възможност значително да промени ситуацията на място. Предстоящите избори вероятно няма да променят първоначалния баланс на силите, но може да внесат елемент на несигурност.

Предвид продължаващите напрежения между Русия и САЩ, дори една малка промяна може да застраши несигурния баланс, в резултат на което Източна Европа може да се потопи в хаос.

Персийския залив

Продължаващата политическа и военна криза в Близкия изток вече стана обичайно явление. Икономическият натиск върху Иран продължава да нараства, тъй като САЩ продължават да предприемат по-агресивни мерки за ограничаване на търговията. Войната на Саудитска Арабия с Йемен едва ли ще приключи в обозримо бъдеще и въпреки интензивността на войната в Сирия, САЩ и Русия продължават да помагат на своите партньори и поддръжници.

Този конфликт обаче може да се разпали по всяко време с нова сила. Политическите вълнения в Иран може да дестабилизират целия регион, или да подтикнат властите в Техеран към агресивно поведение. Напрежението между кюрди, турци, сирийци и иракчани може по всяко време да прерасне в открит конфликт.

В допълнение, непредсказуемият лидер на Саудитска Арабия непрекъснато демонстрира склонността си да поема рискове, въпреки факта, че шепотът за стабилността на кралството става все по-силен. Като се има предвид стратегическото значение на този регион, всяка нестабилност може да доведе до конфликт между САЩ, Русия или дори Китай.

Корейският полуостров

Наистина, през последната година напрежението на Корейския полуостров намаля значително, тъй като Ким Чен-ун проявява известна сдържаност по отношение на ядрените и ракетните тестове, а американският президент Доналд Тръмп понижава тона на реториката по отношение на Пхенян. Струва си да се отбележи, че сега вероятността за мира е много по-висока, отколкото във всеки друг момент от средата на 90-те години насам. Въпреки това остават много опасности.

Американският президент постави авторитета си на карта, обявявайки споразумение със Северна Корея, но въпреки това Пхенян продължава да изгражда свои собствени ядрени оръжия и балистични ракети. Съветниците на президента Тръмп са наясно и това фундаментално противоречие е много тревожно за тях. Ако Тръмп се обиди на Ким Чен-ун, ако някой в администрацията се опита да наруши споразумението, ако лидерът на Пхенян се обиди на колегата си във Вашингтон, тогава връзката между двете страни може да бъде скъсана и нещата да се влошат.

Освен това Китай и Япония не са напълно съгласни с помирението между Южна Корея и Северна Корея, въпреки че скептицизмът им е продиктуван от различни причини. Така ситуацията със Северна Корея остава много по-опасна, отколкото предполагат оптимистите.

Непредсказуемост?

Някога полковник, работещ във Военния колеж на САЩ, каза: „САЩ направи неверни прогнози за всички конфликти, започвайки с Корейската война. Защо мислим, че в случая с Третата световна война всичко ще бъде различно?“

Големите сили обикновено изразходват своите дипломатически, военни и политически ресурси за това, което считат за най-сериозните конфликти, с които се сблъскват. На по-маловажните, от тяхна гледна точка, отделят малко внимание, а понякога именно те могат да прераснат в сериозни конфронтации, преди някой изобщо да забележи какво се случва. Опустошителен конфликт може да започне в балтийските държави, в Азербайджан, в Кашмир или дори във Венецуела, но в САЩ, Китай и Русия досега не обръщат внимание на това. Така третата световна война може да започне от най-неочакваното място.

Изводите

Дали светът стана по-опасен сега, отколкото бе преди година? Може би не, въпреки че влошаването на отношенията между Китай и САЩ не предвещава нищо добро за бъдещето.

Потенциалните фокуси може да се променят с времето, но фундаменталната основа на конфликта – упадъкът на американската военна хегемония и международният ред, означава, че близкото бъдеще ще бъде по-опасно от близкото минало.

Източник: Дир.бг


image0 (9K)