Пет интересни факта за Суперлуната

„Суперлуната“ на 14 ноември e най-голямото пълнолуние, наблюдавано от 1948 г. насам. Следващият път толкова близо Луната ще бъде едва през 2034 г.
Представяме ви пет изненадващи факти за Суперлуната на 14 ноември:
1
В България няма да видим истинска Суперлуна

Суперлуната на 14 ноември е най-ярката Суперлуна от 1948 г. НАСА заяви, че следващото суперпълнолуние с толкова голям размер няма да се случи преди 25 ноември 2034.

Луната ще се окаже на най-близко разстояние от Земята, само на 356 511 километра в 13 часа 24 минути българско време

2
Луната всъщност няма да изглежда по-различно

Твърди се, че Луната ще изглежда по-голяма (около 14%) и ще бъде с 30% по-ярка. – Между впрочем същите числа бяха споменати и за Суперлуната през септември миналата година. („Суперлуна и лунно затъмнение в неделя, 27 септември“)

Но дори Луната да изглежда 15% по-голяма и дори 16%, отколкото типичното пълнолуние, средният любител – астроном няма да забележи голяма разлика. „Това не е достатъчно, за да го забележите, освен ако не сте много внимателен наблюдател“, заяви Алън Макробърт (MacRobert), редактор на списание Sky & Telescope.

Възможно е Луната ще изглежда много голяма, когато е близо до хоризонта. Това е добре известен ефект, наречен „лунна илюзия“. Учените предполагат, причина за нея е фактът, че наблюдателите могат лесно да сравняват Луната с близките сгради или защото човешкият мозък възприема обектите на хоризонта като по-големи от обекти с подобни размери високо в небето.
3
Приливите ще бъдат малко по-високи

Тези, които живеят в близост до океана, ще изпитат приливи, които са малко по-големи от обикновено. Такива по-високи приливи се случват, когато Луната е в нова или пълна фаза – тогава  Земята, Луната и Слънцето са подравнени на една линия и гравитационните им сили на последните два обекта се наслагват и действат съвместно, привличайки океаните на Земята.

Sky&Telescope предполага, че приливите ще бъдат с около 5 см по-високи на 14 ноември, което ще се дължи на Суперлуната.

„Най-голямата разлика се бъде в някои райони на крайбрежието на Аляска, където приливната вълна може да се увеличи с около 15 см“, съобщиха служители на американската Национална океанска атмосферна администрация (NOAA), които записват стойностите на приливите. „Но като се има предвид, че в тези области средно приливната вълна е около 9 метра, увеличението е малък процент от цялото“.
4
Има още една Суперлуна до края на годината

На 16 октомври наблюдавахме „Ловджийска“ Суперлуна, но други две „Суперлуни“ предстои да се видят – на 14 ноември и на 13 декември в 07:05 ч EST (02:05 българско време на 14 декември).

Видът на Луната може да е разочароващ за тези, които искат да разгледат кратери и сенки на Луната без телескоп. Яркият блясък на пълните луни прави трудно или невъзможно да се намерят по-бледи небесни обекти като мъглявини, галактики или метеори.

„Суперлуната на 14 декември е забележителна и по друга причина,“ – заявиха сътрудници на НАСА. „Бледата лунна светлина ще намали видимостта на слабите метеори 5- до 10-кратно, превръщайки обикновено фантастичните Геминиди в астрономическа бележка под линия.“
5
При пълнолуние Луната се изравнява със Земята и Слънцето, но не точно

Пълнолунията се случват, когато Слънцето, Земята и Луната са в една линия, като Земята е по средата. Но геометрията не е съвършена – Земята не блокира светлината на Слънцето, която огрява лицето на Луната, пише nauka.offnews.bg.

Перфектното съвпадение се случва все пак от време на време, и резултатът е пълно лунно затъмнение. Не се предвиждат пълни лунни затъмнения през 2017 г., но в голяма част от САЩ ще може да се наблюдава пълно или частично слънчево затъмнение на 21 август 2017.


image0 (9K)