Петър Стоянов: Няма да се откажем от Вазов, но с Турция – без емоции

„Отношенията на България с Турция винаги са били и ще бъдат в центъра на българската демокрация. Ако не са, значи тя прави много голяма грешка, каза президентът (2007-2012). Това правителство може да направи още за защита на българските интереси в контекста на членството ни в ЕС и отношенията ни с Турция“, смята той.

„Шокиран съм от това убийство, нищо не мога да коментирам, защото не знам нищо.“ Това заяви президентът (1997 – 2002 г.) Петър Стоянов в предаването „Лице в лице“ по бТВ в коментар за убийството на бизнесмена Петър Христов. Стоянов бе гост на предаването заради визитата на премиера Бойко Борисов в Турция и започващото европредседателство, но в началото на разговора бе помолен за коментар по темата на деня – стрелбата по търновския бизнесмен.

На въпрос как ще отекне новината за това убийство на фона на председателството ни на ЕС и на критичните статии в западни медии за България, Петър Стоянов заяви, че по-важно е какво ще кажат българите.

„Без значение е сериозният авторитет на посочените издания, значение има какво мислим ние за нашето дередже, какво мислим за състоянието на съдебната система, за корупцията, продължи президентът (1997 – 2002 г.). Част от тях продължават да са пленници на стереотипи“,  изтъкна Стоянов по адрес на западните медии, публикували критични материали за България.

„Стига сме се лашкали от крайности – от еуфория до меланхолия. Ние трябва да намерим своята идентичност, да намерим своето самочувствие. Писали, голяма работа! Дайте да видим какво имаме да вършим в България и да си свършим работата!“  – заяви той.

„Преди 120 – 130 години тричленна българска делегация виси десет дни в Лондон, за да бъде приета от втория секретар на канцлера. Днес България е председател на ЕС! Това е невероятно!“, обърна внимание Петър Стоянов.

Според него на ЕС му липсва големият дебат. В ЕС трябва да има хора, които мислят по цивилизационен начин за съдбата на ЕС, убеден е бившият държавен глава.

Снимка: бТВ

Петър Стоянов отговори и на въпроси, свързани с визитата на премиера Бойко Борисов в Турция за откриването на реставрираната Желязна църква.

„Фактът на обновяването на българската църква е великолепно събитие. Ердоган постави въпроса за реципрочността. Българските църкви в Турция са три, докато османските джамии в България – много повече“, обърна внимание Петър Стоянов.

Според него отношенията с Турция трябва да са в центъра на българската външна политика. Това правителство може да направи още за защита на българските интереси в контекста на членството ни в ЕС и отношенията ни с Турция, смята Стоянов. Според него парадоксално, но това е и зарази присъствието на Обединени патриоти във властта.

„Патриотите могат да си позволят по-неординарни действия. Ще им припомня: точно Стамболов, който е участвал в три завери срещу султана, се сближава с турския султан, че получава най-високият турски орден и получава три берата за владици в Македония“, каза още Петър Стоянов.

„Очевиден е стремежът на президента Ердоган да подобри отношенията си с ЕС. Но в политиката никога няма само приятелство. На Стамболов в малка България му идва на ум да води политика, която големите наричат „политика на сопата и на моркова“. Политиката трябва да бъде лишена от емоции. Няма да се откажем от дядо Вазов, но в политиката ни с Турция трябва да се откажем от емоции“, каза още Петър Стоянов.

zarata.info

 


image0 (9K)