Петър Дънов за храната и готвенето

Чушките и доматите са полезни, много богати на витамини. През целия сезон не сядай да ядеш без салата от домати, печени чушки, лук, магданоз и зехтин. Но с доматите не трябва да се прекалява, защото съдържат оксалати.

[ad id=“225664″]

Прясното зеле – Зелевият сок е много полезен и за здрави хора. Зелето добре да се сварява. Слага се 1-2 лъжици вода и като се задуши 15-20 минути, е готово. Подкиселява се с доматено пюре. Освен черен пипер, слагат се няколко скилидки чесън при снемане от огъня. Сокът от прясно зеле е много полезен при гастрит, колит, язва и изобщо стомашно-чревни смущения.

Бобът е много популярна храна, но да се употребява най-много два пъти седмично. Бобът и яйцата заместват при вегетарианеца онези белтъчини, които другите приемат чрез месото. Поне веднъж в седмицата да се яде боб – в събота. Бобът е храна на Шестата раса.,От него става отлично пюре или супа като се слагат малки, препържени залъчета хляб. Да се вари с коренчета – моркови, пащърнак, целина, магданоз, лук, но в никакъв случай да не се слага сода. Първата вода, която подлежи на изхвърляне, може де се употребява от болни с бъбречни смущения. За тях тя е лечебна., Добре е да му се поставят сушени червени чушки, които са богати на витамини. За предпочитане е на боба да не се слага мазнина, той съдържа в себе си такава.

[ad id=“263680″]

Жълтъкът на яйцата е необходим. В него има витамин В1. Най-малко три сварени яйца са необходими за един възрастен човек през седмицата. Младежите и изтощените организми трябва да употребяват повече. Ако бъбреците не са в ред, не се лишавай поне от жълтъка. Ако яйцата се поставят във вряща вода, да се варят две минути.

Лещата е също много калорична – равнява се на един килограм месо. Един път през седмицата да се вари леща и тя да се готви без мазнина, с всички видове коренчета, а на края да се прибави чесън и чубрица. Лещата усилва зрението.

Грахът се вари също като боба. Може и да се пасира и да се залее с масло. Не търпи други подправки освен черен пипер.

Ряпа – Ряпата е богата на калций, заедно с моркови, целина и други добавки от нея става вкусна салата. Сок от ряпа е полезен за жлъчката. Пие се половин час преди ядене. Не е вкусен, затова може да се добави захар.

Празът е зимна храна. Най-витаминозни са зелените му външни листа. Суров се препоръчва против хрема. Да се прави салата от праз, настъргана ряпа и моркови.

 

 


image0 (9K)