Петър Андронов: Хората няма да усетят преминаването от лев към евро

„При приемането на България в еврозоната парите в банките ще бъдат трансформирани в евровата им равностойност и няма да променят стойността си, само ще бъдат деноминирани в евро“, посочи Петър Андронов, председател на асоциацията на банките в България.

[ad id=“225664″]

Той коментира, че предстоят още години докато това стане факт и такива решения не бива да се взимат с еуфория и емоции.

По думите му хората няма да усетят смяната, защото има много опит в механизма – ние ще сме 20-ата страна, която ще го направи.

„Не е въпрос само на чест, а и на геополитически избор. Така заявяваш дългосрочните си намерения, обвързвайки валутата си с този съюз. Има и много ползи – за външния свят придобиваш много от качествата на тази група страни – стабилност, няма оперативни валутни нужди за бизнеса. Той ще работи с една валута”, коментира Андронов.

[ad id=“263680″]

„Най-важното е, че ще имаме изход от валутния борд, който ни служи вярно, но трябва да намерим решение“, уточни банкерът и допълни, че влизането означава, че ще имаме и друг режим на банковия надзор и инструменти, с които еврозоната може да подпомогне държавата и банките при кризи и изпитания.

[ad id=“238430″]

Той е категоричен, че българите са върнали оптимизма си да харчат и спестяват и да инвестират парите си. Голяма част от спестяванията на българите са в левове и са около 50 млрд. лв. Фирмите държат близо 22-23 млрд. лв.


image0 (9K)