Петро Порошенко се „жалва“ на Оланд

Президентът на Украйна, Петро Порошенко, каза пред френския си колега Франсоа Оланд, че Русия е блокирала процеса по освобождаване на заложниците.

Това се съобщава на официалния сайт на украинския президент.

По време на телефонен разговор с Оланд, Порошенко също заяви, че влошаването на ситуацията в Донбас се задълбочава.Обръща се по-специално внимание на увеличаване на броя на атаките, включително с тежки оръжия

Държавните глави се споразумяха за специалното значение на предпазното устройство, което, според тях, все още не е завършено. Русия ще попадне в основната част от пътната карта за прилагането на споразуменията от Минск.

В края на разговора, президентите се договориха да продължат консултациите в Минск в „Нормандски формат“, след което Порошенко, Оланд и канцлерът Меркел ще проведат телефонна конференция.
В края на септември, контактната група в Минск подписа документ  за намаляване на военните действия в  Донбас и създаването на зона за сигурност на три места: Златните, Петровски и села от Луганск. Въпреки това, на 3 октомври имаше  сблъсъци между украинската армия и опълченските отряди, които продължават и до ден днешен.

Превод: ЗАРАТА


image0 (9K)