Петкова: Премиерът прави висш пилотаж в геополитиката на Европа и Русия

„Премиерът Бойко Борисов е безспорен лидер и прави висш пилотаж в геополитиката на Европа и Русия“. Това коментира пред Канал 3 енергийният министър Теменужка Петкова

[ad id=“225664″]

Тя бе категорична, че посещението на президента Румен Радев в Русия е дало сериозен тласък за работа на правителството на България. „Правителството “Борисов 3” работи много целенасочено. Още в предишния кабинет на “Борисов 2” се работи активно и добре с руските партньори. През 2015 г. се проведе работна група в енергетиката. В началото на 2016 година се проведе междуправителствена комисия между България и Русия. Резултатите са налице по отношения на комуникацията с руското правителство“, каза Петкова.

[ad id=“263680″]

По време на посещението на Радев в Русия премиерът Медведев и президентът Путин заявиха, че очакват в Москва Бойко Борисов. „Този анонс е продиктуван от това, че в България има много ясно разделение на властите и изпълнителната власт е тази, която взима важните решения и носи отговорност. Това е поводът и основаната причина да тези реплики към президента Радев”, каза министърът на енергетиката.

Теменужка Петкова съобщи, че в Русия темата за “Български поток” не е обсъждана. По думите й президентът Румен Радев е запознат с проектите, по които работи българското правителство: концепцията на изграждане на газоразпределителен център на територията на България, което предложение се ползва с изключителната подкрепа на Европейската комисия.

„За правителството е важно България да остане фактор на газовата карта на Европа“, отсече енергийната министърка. Тя обясни, че проектът “Южен поток” е спрян през юни 2014 година заради нарушения в законодателството в областта на обществените поръчки и липсата на проведен търг за изпълнителен на този проект.

„Това е причината, която ЕК изтъкна в своя официална кореспонденция до българското правителство на Пламен Орешарски. Всеки един проект и всяка една възможност, която ще доведе до сигурност на доставките, на диверсификацията, на енергийната сигурност на Европа е ясно осъзнат приоритет за всички, затова няма нищо изненадващо в позицията на канцлера Меркел“, посочи Теменужка Петкова.

[ad id=“236993″]

Тя изтъква, че разглеждаме руския газ безспорно като един от възможните източници за доставка на природен газ, наред с природния газ от Каспийския регион.

„Изпълнителната власт се надява дълбоко в Черно море да бъдат открити залежи от природен газ. Работи се активно по изграждането на интерконектора със Сърбия, а този с Румъния вече е факт. Всички тези проекти ще бъдат в основата на газоразпределителния център. Един от възможните варианти за либерализацията на природен газ е газта от Русия“, допълни енергийният министър Теменужка Петкова.

Тя счита, че руските ни партньори са много добре запознати с условията, които има ЕК и знаят, че е в интерес на всички да се развива пазарът на природен газ и да има сигурност при доставките.

[ad id=“236999″]

„Темата, свързана с енергетиката, ще бъде основна по време на посощението на Бойко Борисов в Москва. Председателството на съвета на ЕС от страна на България е изключително предимство и опит. То безспорно е успешна, а отзивите от него са отлични. В София се проведе историческа среща на върха за Западните Балкани. Премиерът Борисов е безспорен лидер и неговият глас се чува навсякъде. Никой не трябва да подлага тези успехи на съмнение, защото звучи комично, когато някой като Корнелия Нинова се опитва да омаловажава резултатите на Борисов“, подчерта министър Петкова.

Според нея премиерът Борисов е доказал по безспорен начин, че това, което се случва, е „висш пилотаж в международната политика, той може да се справи смело с всяка една задача“.

[ad id=“237001″]

„България винаги е подкрепяла политиката на ЕС и е стояла рамо до рамо с европейските партньори. Този процес оказва влияние върху икономическата политика на целия ЕС и Русия, заяви Петкова. „АЕЦ “Белене” стои много отдавна като централна тема в българската електроенергетика. Дошло е време да се вземе прагматично решение“, заяви Теменужка Петкова. Ситуацията в момента била коренно различна. Между 2012 година и сегашния момент имало много сериозна разлика.

„През 2012 година нямаха отговор въпросите как ще се развие арбитража, ще има ли опция да бъдем осъдени. В момента ситуацията е следната: притежаваме площадка за АЕЦ “Белене”, в нея са инвестирани 1,3 млрд.лв. пари на българските данъкоплатци, имаме оборудване специално за този проект и вече е платено и доставено на площадката“, коментира Теменужка Петкова

[ad id=“238430″]

Тя обясни, че е внесла предложение в парламента, което предвижда възможността да бъдат възобновени дейностите по търсене на възможност за реализация на АЕЦ “Белене” при ясни параметри – без държавна гаранция, без дългосрочен договор за изкупуване на електрическа енергия и чрез отделяне на активите и пасивите на проекта в отделна компания.

[ad id=“218001″]

Очаква се Народното събрание да се произнесе по тази важна тема.


image0 (9K)