Петкова обяви удължаването на живота на блоковете в АЕЦ „Козлодуй“ за приоритет на МС

В края на миналата година приключи издаването на лиценз за удължаване на експлоатацията на 5-ти блок с 10 години

[ad id=“225664″]

„Днешният ден е много важен, защото един от основните приоритети на българското правителство на сектор „Енергетика“ е свързан с удължаването на живота на 5-ти и 6-ти блок на АЕЦ „Козлодуй“.“ Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на представянето на резултатите от завършването на проекта за удължаване срока на експлоатация на 6-ти блок на АЕЦ „Козлодуй“.

„Атомната централа в Козлодуй осигурява 33% от електроенергията за държавата. Тя е гарант за това, че българските потребители получават чиста енергия на добра цена“, посочи министърът на енергетиката.

[ad id=“263680″]

„В края на миналата година приключи издаването на лиценз за удължаване на експлоатацията на 5-ти блок с 10 години. Днес ще чуем какви са резултатите от проекта, който изпълнихме с нашите руски партньори за удължаване на експлоатацията на 6-ти блок. Планираните дейности до този момент бяха 227, от тях 138 сме извършили, 70 ще завършим до края на годината, а 19 в следващия лицензионен период. Важно е да отбележим, че тези дейности са извършени с ресурс на АЕЦ „Козлодуй“. Дружеството е в изключително добро финансово и техническо състояние“, заяви министър Теменужка Петкова, цитирана от Новини.бг.

[ad id=“236993″]

„Финансовият резултат, който дружеството отчита за 2017 година е 118 млн. лева печалба. Всички тези факти нямаше да са налице, ако ги нямаше прекрасните ни отношения с „Росатом“. Използвам случая да им благодаря за изключително високия професионализъм и конструктивния диалог, който имаме години наред. Благодаря и на нашите български колеги за високия професионализъм“, каза още министърката.

[ad id=“236999″]

„Планираните за тази година средства само за 6-и блок са 43 млн. лева“, посочи от своя страна каза изпълнителният директор на АЕЦ „Козлодуй“ Иван Андреев.

„До края на 2017 година бяха похарчени 262 млн. лева за двата блока. 180 млн. лева бяха похарчени за повишаване на мощността. Водят се преговори с „Твел“ за удължаване на договора за съхранение и преработка на ядрено гориво. Имам получено предложение от тях, в момента водим преговори. Договорът трябва да се съгласува с Европейската агенция по доставките, която отговаря за такъв тип доставки“, продължи Андреев.

[ad id=“218548″]

Изпълнителният директор на АЕЦ „Козлодуй“ Иван Андреев и генералният директор на „Росатом“ Евгени Салков подписаха протоколите от вече изпълнените 138 мерки за удължаване на експлоатацията на 6-ти блок.


image0 (9K)