Петкова и Хадзидакис подписаха споразумението за газовата връзка „Стара Загора – Комотини“

„Надявам се догодина връзката „Стара Загора – Комотини“ реално да функционира“. Това каза председателят на КЕВР Иван Иванов в свое изявление след подписването на междуправителственото споразумение.

Българският енергиен министър Теменужка Петкова и гръцкият й колега Константинос Хадзидакис подписаха междуправителствено споразумение за уреждане на данъчния режим с експлоатацията на газовата връзка между България и Гърция, съобщава Дарик.

Бе подписан също и договорът за заем между Европейската инвестиционна банка, по силата на който финансовата институция отпуска 110 млн. евро за проекта.

Бяха подписани още ред договори, касаещи сделката: Споразумение за пренос на газ, Изменение на акционерното споразумение в смесената компания с Гърция, Решение за увеличаване на капитала й и други.

„Денят е знаков, защото ще даде възможност да се реализира дългоочакван проект за целия регион на Югоизточна Европа, каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

„Този ден ще промени изцяло облика на пазара за природен газ в региона и ще бъде гарант за енергийната сигурност на страните в региона. Извървяхме дълъг път, докато стигнем до днешния ден, който в никакъв случай не беше лесен. Благодарение на усилията на всички нас, на волята на правителствата на Гърция и България, на Европейската комисия, на нашите партньори от Азербайджан, САЩ и партньорите ни от ЕИБ това се случва. От подписаните документи става ясно, че проектът за изграждане на интерконектора между България и Гърция вече е необратим“, добави още Петкова.

„Надявам се до година връзката „Стара Загора – Комотини“ реално да функционира“. Това каза председателят на КЕВР Иван Иванов в свое изявление след подписването на междуправителственото споразумение.


image0 (9K)