Пети блок на АЕЦ „Козлодуй“ спря. Не е авария, каза енергийният министър

Пети блок на АЕЦ „Козлодуй“ е бил изключен от енергийната система след задействане на аварийната защита на реактора, съобщиха от атомната електроцентрала. Това се е случило в 1:16 часа след полунощ в петък.

Като причина за изключването е посочено задействане на защита по време на рутинни операции. Няма отклонение от нормалната радиационна обстановка, съобщават от централата.

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова каза пред бТВ, че не става дума за авария, няма изтичане на радиация и няма опасност за хората.

„Както предвиждат правилата, всички алгоритми са задействани, съгласно предвидените и разписани правила. Агенцията за ядрено регулиране също е информирана, така че тя ще извърши своята проверка и ще бъдат информирани допълнително българските граждани“, каза Петкова.

Според съобщението на централата се извършват подготвителни дейности за включването на блока, което се планира да стане до края на деня. Шести блок на АЕЦ „Козлодуй“ работи в съответствие графика си за натоварване.

Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

 


image0 (9K)