Петият президент се закле и влезе в Парламента заедно със съпругата си

Новоизбраните президент и вицепрезидент на Република България Румен Радев и Илияна Йотова положиха клетва пред Народното събрание. Заседанието на парламента започна в 10.00 часа, а малко преди това в НС влязоха новият президент и съпругата му – първата дама Десислава Генчева.

6 минути по-късно Радев се закле пред депутатите да спазва Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководи от интересите на народа. След това подписа клетвения лист. Словото на клетвата бе прочетено от председателя на НС и неуспешен кандидат на ГЕРБ за президент Цецка Цачева.

След Радев клетва положи Илияна Йотова.
След подписите си под клетвения лист Румен Радев и Илияна Йотова целунаха кръста, поставен върху Евангелието и взеха благословение от Негово светейшество патриарх Неофит.
В пленарната зала прозвучаха националният химн и химнът на Обединена Европа.

Моето кредо е малко думи, резултатни действия – това беше част от близо половинчасовата реч на Радев.
Стана ясно, че той ще разпусне 43-ото Народно събрание след една седмица, след това ще назначи служебно правителство и ще свика нови избори.

„Имате една седмица“, обърна се от трибуната към депутатите петият президент.

След това Цецка Цачева му пожела успех с оглед външната и вътрешната политическа обстановка.

На церемонията присъстваха президентът Росен Плевнелиев, вицепрезидентът Маргарита Попова, министър-председателят в оставка Бойко Борисов, министрите от кабинета в оставка, членовете на Конституционния съд, председателите на ВАС, ВКС, ВСС, главният прокурор, представители на дипломатическия корпус, на държавни институции, на регистрираните в България вероизповедания.

Преди това представител на гвардейската рота посрещна официалните лица пред централния вход на парламента.
На 22 януари приключва мандатът на Росен Плевнелиев и новоизбраният президент Румен Радев ще поеме поста на специална церемония.


image0 (9K)