ПЕС в нарочно писмо: БСП не е била против Истанбулската конвенция в Лисабон

В резолюция „За Прогресивна Европа – Обновление“, приета на Съвета на ПЕС в Лисабон на 1 декември 2017 г. изрично е записано, че ПЕС се обявява ЗА ратификация и прилагане на Истанбулската конвенция

[ad id=“263680″]

„БСП пълноценно е участвала в процеса по обсъждане, редактиране и окончателно приемане на резолюцията от Лисабон, част от която е и становището за пълна подкрепа на ратификацията на Истанбулската конвенция.“ Това съобщават от централата на Партията на европейските социалисти (ПЕС) в нарочно съобщение до българските медии.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова и заместниците ѝ Деница Златева и Кирил Добрев са били делегати с право на глас на Съвета в Лисабон на 1 декември 2017 г., когато е била обсъдена финално, подложена на гласуване и приета с мнозинство Резолюция „За Прогресивна Европа – Обновление“.

[ad id=“218001″]

В нея изрично е записано, че Партията на Европейските Социалисти се обявява ЗА уеднаквяването на заплатите и пенсиите между мъжете и жените, ПРОТИВ насилието над жени и ЗА ратификация и прилагане на Истанбулската конвенция. Нито една партия от ПЕС не изрази резерви по тази част от текста, съобщават още от централата на партията.

Ето и пълният текст на съобщението на ПЕС:

СЪОБЩЕНИЕ ДО МЕДИИТЕ

Във връзка с получени запитвания от български медии до централата на Партията на Европейските Социалисти относно процедурата по обсъждане, гласуване и приемане на Резолюцията на ПЕС „За Прогресивна Европа – Обновление“, приета на Съвета на партията в Лисабон на 1 и 2 Декември 2017 г. и участието на Българската Социалистическа Партия в този процес, изпращаме следното:

„Българската Социалистическа Партия пълноценно е участвала в процеса по обсъждане, редактиране и окончателно приемане на резолюцията от Лисабон, част от която е и становището за пълна подкрепа на ратификацията на Истанбулската конвенция.

Проектът за резолюция е изпратен до всички партии членове на ПЕС по е-мейл в края на октомври 2017 г., след което се проведоха двумесечни консултации по текста по имейл и на срещи на координационния съвет на ПЕС, на които БСП е имала свои представители, но не е отправяла възражения“, заяви Джакомо Филибек, заместник-генерален секретар на ПЕС.

Заместник-председателят на БСП Деница Златева и г-н Кристиан Вигенин присъстваха на предварителното обсъждане и дискусия по проекта за Резолюция на заседание на президиума на ПЕС, проведено на 24 ноември 2018 г. в Брюксел. (Вероятно това това е грешка на ПЕС!!! -бележка на Епицентър.бг ) На това заседание редица партии и организации, членуващи в ПЕС, изразиха желание за корекции, поправки и добавки към проекта за резолюция, които бяха приети, но от БСП не е изразявано желание за редакции. Нито едно предложение за редакции по частта от текста, касаеща Истанбулската конвенция не е постъпило от нито една от партиите членове на ПЕС.

Финално резолюцията бе обсъдена, подложена на гласуване и приета с мнозинство по време на пленарното заседание на Съвета на ПЕС в Лисабон на 1 декември 2017 г. Делегати с право на глас от БСП на съвета в Лисабон бяха председателят Корнелия Нинова и зам-председателите Деница Златева и Кирил Добрев.

[ad id=“218548″]

В резолюцията на ПЕС от Съвета в Лисабон, За Прогресивна Европа – Обновление, изрично е записано, че Партията на Европейските Социалисти се обявява ЗА уеднаквяването на заплатите и пенсиите между мъжете и жените, ПРОТИВ насилието над жени и ЗА ратификация и прилагане на Истанбулската конвенция. Нито една партия от ПЕС не изрази резерви по тази част от текста.

Резолюцията е гласувана със 188 гласа „ЗА“, 13 гласа „ВЪЗДЪРЖАЛ СЕ“ и нито един „ПРОТИВ“. Според правилата на ПЕС, ако партия-член има резерви към част от документа или към целия документ и по някакви причини делегатите не са взели участие в дискусията (например не са били в залата), то тази партия има възможност да заяви в секретариата на Съвета, че желае нейните забележки да се включат в протокола. Така например направиха от Шведската Социалистическа Партия, които имат резерви по друга тема от Резолюцията и това е отбелязано на страница 2 от протокола на Съвета. Делегатите от БСП не са поискали никакви поправки и не са внесли възражения.

Всички документи са публични и могат да бъдат намерени на интернет страницата на ПЕС за съвета в Лисабон – https://www.pes.eu/en/about-us/the-party/council/lisbon-2017/

 


image0 (9K)