Песков изригна: Кремъл няма да приеме езика на ултиматумите на Лондон!

„Москва категорично отхвърля всякакви голословни и неподкрепени с доказателства обвинения по свой адрес“, обяви прессекретарят на руския президент

[ad id=“225664″]

Прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че страната му няма нищо общо с инцидента с бившия полковник от разузнаването Сергей Скрипал, който е бил подложен под въздействието на невропаралитично вещество във Великобритания, предава ТАСС, цитирана от агенция „Фокус“.

„Позицията на Москва е добре известна, позицията на Москва бе представена по дипломатически канали на Лондон. Тя се заключва в това, че Москва няма никакво отношение към случилото се във Великобритания“, подчерта Песков. Той допълни, че „Москва няма да приеме абсолютно голословните и не подкрепени с никакви доказателства обвинения по свой адрес и няма да приеме езика на ултиматумите“.

[ad id=“238430″]

Прессекретарят изрази надежда, че другите страни ще разберат, че Лондон няма основания да обвиняват Русия в инцидента с бившия полковник на ГРУ.

В 2:00 часа след полунощ българско време изчете даденият от британския премиер Тереза Мей ултиматум по отношение на Русия. Няколко часа преди това руското посолство в Лондон заяви, че Кремъл „няма да отговори“ на ултиматума докато не получи достъп до пробите от веществото, използвано срещу Сергей Скрипал и неговата дъщеря Юлия.

[ad id=“237001″]

Очаква се днес Мей да очертае пред Камарата на общините следващите британски действия по случая с отровения двоен агент, като те е вероятно да включват бойкот на Световното първенство по футбол, допълнителни контингенти на НАТО в близост до границите на Русия, изгонването на руския посланик в Лондон и може би нови санкции от британска страна срещу Русия. Преди заседанието на долната Камара на британския парламент, Мей ще присъства на среща на Националният съвет по отбраната на страната.

[ad id=“236999″]

Във вторник премиерът Мей заяви, че „много вероятно е Русия да е отговорна за извършения акт срещу Сергей Скрипал и неговата дъщеря Юлия“, като Мей разкри пред законодателите в Лондон, че бойното отровно вещество, с което в началото на март бе отровен Скрипал, е от тип, разработен в Русия.

[ad id=“236993″]

Министър-председателят на Великобритания даде на Москва срок от 24 часа да разкрие детайли относно програмата за разработване на газа „Новичок“ пред Организацията за забрана на химически оръжия.


image0 (9K)