Перу – красивата перла на Южна Америка

Перу – магията на Амазония и инките.Южноамериканската държава днес празнува националния си празник.

[ad id=“238430″]

Перу – красивата перла на Южна Америка, празнува днес националния си празник Ден на независимостта. Природна съкровищница от големи планини, безбрежни плажове, горещи пустини и тайнствени дъждовни гори, Перу е едно от кътчетата, които си струва да посетиш до края на живота си.

Третата по големина страна в Южна Америка е най-известна като територия, в която се е развивала една от най-големите и мистериозни цивилизации в света – империята на инките. Страната е известна не само със забележителния Мачу Пикчу, но и със загадъчните линии в Наска, с приказната магия на горите на Амазония, загасналия вулкан Уаскаран, езерото Титикака.

Много са местата, които туристите задължително трябва да посетят, ако им се отдаде тази възможност. Без съмнение на първо място е археологическият паметник Мачу Пикчу. Той бе обявен за победител в състезанието за „Седемте нови чудеса на света“ през 2007 г. в Лисабон. Градът впечатлява с мистичната си атмосфера, но и със здравината си, незасегната от времето и природните стихии. Макар мнозина да са търсели истината за Мачу Пикчу и до днес мястото си остава голяма загадка. Преведено от кечуа името му означава „стар връх“. Много хора пък наричат Мачу Пикчу „изгубеният град на инките“.

Не трябва да бъде пропусната и друга световноизвестна атракция – загадъчните фигури в пустинята Наска. Според една от версиите огромните по размер рисунки са дело на древното племе Наска, за да даде някакъв знак на посетители от извънземна цивилизация. Интересен е и град Чивай – мястото за гнездене на птици. В неговите покрайнини – в каньона Колка, живеят величествените кондори. В района привлекателен за туристите е и Янке с красиви къщи и католическа църква.

Трухильо – градът на вечната пролет, е известен с типичния за Перу танц маринера. В близост до него се намират два големи археологически обекта от предколумбовата епоха – най-големият кирпичен град в света Чан чан, който е под егидата на ЮНЕСКО, и храмовете на слънцето и луната. В Ойантайтамбо пък са били дворците на император Пачакути.

Задължителна за посещение е и Лима. Най-привлекателен за туристите там е Мирафлорес – културен, търговски и туристически център в столицата на Перу. Той е един от най-проспериращите квартали в града, предимно фокусиран върху туристическата индустрия. Местността е известна с луксозните си търговски обекти, цветни градини, красиви паркове и, разбира се, плажната си ивица. Районът притежава богата история и културно богатство от времето преди Колумб, инките и колониалния период на Перу. Най-посещаван в областта е парк Кенеди, паркът на влюбените, галериите на изкуствата, църквата „Света Богородица”.

Независимо в коя част на Перу се озове туристът, местните ще му предложат изключителни кулинарни специалитети. Неслучайно перуанската кухня е включена в Книгата на рекордите Гинес като най-разнообразната с около 500 ястия. Те са повлияни от индианската и испанската култура.

източник: Марица


image0 (9K)