Пенсиониран учител с любов към родния край 30 години сглобява парченца от миналото

85-годишният Деян Еничеров от Панагюрище е превърнал бащината си къща в истински етнографски музей.

Той е пенсиониран учител по история, който от любов към родния край вече 30 години сглобява парченца от миналото на своя край, разказа bTV.

[ad id=“225664″]

Старият учител ревниво пази подредбата на стаята, в която е отгледан. Там трикраките столчета и масичката са отпреди 100 години. В съседното помещение бил мутафчийският цех. Там майката на дядо Деян правела прежда и дрехи от козя козина. В домашния етнографски музей на дядо Деян идват много посетители. Той ги посреща и на всеки обяснява как са живели българите преди.

„Пари не взимам от никого”, казва дядо Деян. Старият учител е тъжен, когато вижда как днешните деца се отдалечават от корените си и нямат връзка със земята.

[ad id=“263680″]

За да им покаже как са живели българите преди 70 години, дядо Деян е изработил Съпругата му Гана Еничерова отбеляза, че прави сбирката с надеждата, че някой ще я продължи и българщината ще се запази.

Днес на посещение при стария учител са двама негови ученици. Единият е завършил училище преди 44 години и също е станал учител по история, сега води своите ученици.

„Аз идвам често тук. Водя и други ученици. Сбирката им харесва. Той разговаря с тях , както с Вас – така увлекателно. Приятно му е.

Децата научават много за историята на родния край”, казва учителят Петър Терзиев. „Аз милея за цялата страна, но идва оттук обичта – от родния дом”, посочи дядо Деян. Той иска да подари сбирката си, за да бъде запазена след смъртта му. Старият учител очаква общината да се заинтригува и да спаси трудно събираните и опазени от него експонати.

 


image0 (9K)