Пекин под карантина! Хиляди се тестват за COVID-19, масово дезинфекцират

Отново са затворени фитнеси, ресторанти, училища и басейни в Пекин, след като столицата на Китай бе поставена под карантина заради увеличаващите се случаи на коронавирус, пише Би Би Си, цитирана от бТВ.

Днес положителните проби там са 21, като вчера те бяха 31. Общият брой от миналата седмица насам е 158.

Заради опасенията от втора вълна от коронавирусната зараза, хиляди души чакат на дълги опашки в цялата столица за тестване за COVID-19. В Пекин редица райони са изолирани и се правят масови дезинфекции.

Смята се, че източникът на заразата е пазар за стоки на едро „Синфади“, през който преминават 80% от употребяваните в 21-милионния град месо и зеленчуци, информира още Би Би Си.

Самият пазар е затворен, а на хората, които имат отношение към разпространение на заразата на пазара, е забранено да напускат града.

27 микрорайона в Пекин са обявени за зони със среден риск, а един квартал – Хуасян – близо до пазара – за зона с висока степен на риск.

Целият град се намира в „извънреден режим от втора степен“ от общо три.

На жителите на 28-те микрорайона е забранено да напускат Пекин. Другите могат, но само след като си направят тест за коронавирус, което никак не е лесно, пише британската редакция. Три лаборатории са заявили, че имат записани за изследване до юли. Пред другите има огромни опашки.

Към настоящия момент са отменени 1255 полета от и за Пекин. Железопътният транспорт е спрян до 9 юли.

Предприятията работят нормално. В Пекин се въвеждат ограниченията според промяната на ситуацията в отделните части на града.

Заразата в град Ухан тръгна също от пазар. За последните три месеца само 3200 човека са се заразили с COVID-19 в Китай, а страната успешно се пребори с епидемията.

В началото на март там имаше около 80 хиляди случая на коронавирус.


image0 (9K)