Пеевски си взе „Хемус” и така ще е докато царува Борисов

Когато премиерът Борисов обяви, че спира скандалните обществени поръчки за магистрала „Хемус”, някои се заблудиха, че започва някаква война с корупцията. Нищо подобно. Минаха няколко месеца и всичко си дойде по местата.

Вече е избран изпълнителят за проектирането и строителството на 9,3 км от автомагистрала „Хемус“ – участъкът между Ябланица и Боаза. Проектът ще се изпълнява с пари от републиканския бюджет по програма „Ново строителство“ на Агенция „Пътна инфраструктура“. Класираният на първо място кандидат е „ХВП Ябланица“ ДЗЗД. В него участват стари познайници – свързваната с ГЕРБ фирма „Хидрострой“ АД, фирмата на Делян Пеевски „Водстрой 98“ АД и „Пътстрой Бургас“ ЕООД. Цената е 54 990 000 лв. без ДДС. Както се вижда старите играчи пак са актуални и пак печелят. Номерът на Борисов с онова спиране на поръчките бе пунта мара – вятър и мъгла.

Че фирмите са свързани с олигарха Делян Пеевски дори не се нуждае от доказване. Връзките и врътките са описвани десетки пъти в някои медии, а банкерът Цветан Василев е потвърждавал това в различни интервюта. Твърди, че има и документи, което сигурно е така.

Спирам се на тази поръчка не защото е по-особена от другите, а защото е като дефиниция за това как се случва бизнеса у нас. Отговаря също и на въпроса как държавата, политиците и задкулисни кръгове са се оплели в кълбо, известно като „срастване с мафията”. Институциите са превзети отвътре и се грижат за интереса на определени кръгове, а не на обществото. Как се нарича това – вие си отговорете.

В надпреварата са участвали 10 фирми, но Агенция „Пътна инфраструктура” е отсвирила 8 от тях и е обявила за победител когото трябва – „нашите момчета”.

Може да е станало зад гъра на Борисов? Който си го мисли може спокойно да кандидатства за приза „Наивник на годината”.

Още преди 8 месеца, когато се заговори и от самия Борисов, че Пеевски напуска бизнеса и страната, бе коментирано от наблюдатели че негов доверен човек, който ще върти нещата е адв. Александър Ангелов. Същият, когото Пеевски изполва в „Булгартабак”, „Водстрой 98”, футболен клуб „Левски” и за още много неща.

Ангелов е син на Параскев Параскевов. Същият Параскевов, верен чекист от ДС, стигнал до секретар на МВР по времето на кабинета „Виденов”. Той е един от отговорниците за борбата с протестиращите през януарските събития на 1997 г.

В парламента, който Параскевов защитава от протестиращите, депутат от БСП е сегашният председател на Агенция „Пътна инфраструктура” Дончо Атанасов. В ръководството на агенцията Атанасов влиза по времето на кабинета „Орешарски”. Говори се, че поста си той дължи лично на депутата от ДПС Делян Пеевски.

С това обаче топлите връзки не се изчерпват. На 9 декември 1996 г. Бойко Борисов е предложен за регистриране в оперативния отчет на тогавашната ЦСБОП. Аргументите са, че „работи в среди и контактува с лица, представляващи оперативен интерес“. Научаваме за тези неща от документ, публикуван от сайта „Биволъ“ през 2013 г. Малко по-късно в същият сайт е публикува и статия под заглавие „Досието БУДА“ и документ, според който на 9 декември 1996 г. Бойко Борисов е регистриран в оперативния отчет на Централната служба за борба с организираната престъпност (ЦСБОП), като информатор. Мотивът за вербовката е, че контактува с „оперативно интересни лица“.Публиквана е и статия със заглавие „ДОН БУДА“ (дело за оперативно наблюдение). То съдържа строго секретно предложение за образуване на ДОН под псевдоним „БУДА“ на 24 февруари 1997 г. Според сайта мотивът е красноречив: „за придобиване на информация по отношение на процеси, представляващи оперативен интерес в силовите групировки и структури. За предотвратяване и пресичане на евентуална престъпна дейност от техни представители“.

Борисов отрича публикациите. Позовава се на това, че няма документ с негов подпис. Дали наистина няма или документът е прибран – най-добре знае полк. Параскев Параскевов. През 1996-97 г. той отговаря и за НСБОП, и за контраразузнаването. Синът му днес е „дясна ръка” на Пеевски, а банкера Цветан Василев твърди, че заедно с Александър Сталийски е и доверено лице за свръзка между Борисов и депутата от ДПС. Дали не държат премиера Борисов „на къса каишка” с тази информация? Само предполагаме, не твърдим, че е така.

Защото се говори, че тъкмо Пеевски и Ангелов (Параскевов) са убедили Борисов да не пипа Дончо Атанасов от АПИ, когато ГЕРБ се върна на власт преди две години. След което „по случайност” вече изброените близки до Пеевски фирми отново печелят поръчката за отсечката на „Хемус”. Дори да я спрат утре тази поръчка заради обществен натиск, след няколко месеца пак те ще спечелят. И обяснението винаги ще е: всичко е законно, консорциума отговаря на условията и е дал най-добра оферта.

През 2014 г. в Италия избухва огромен скандал с обществени поръчки, спечелени от фирми на мафията. Няма да намерите преки доказателства в папки и подписани договори (там са подставени фирми и лица), но имаме 36 000 часа записи от СРС-та. Затова в съда влизат 45 души, между които политици от ляво и дясно. Това заявява шефът на Антикорупционната комисия Рафаеле Кантоне. Той допълва, че стотици милиони са „усвоени” за технически проекти и строителство, за пътни участъци и общински поръчки, но това ще бъде разровено безкомпромисно. И е разровено. 39 от арестуваните вече са с присъди и в затвора.

 

Дали има разлики в действията на мафиотите и политиците в Италия и у нас? Само една: там крадат, но ги и ловят, а тук само крадат.

 

Борис Петков

 


image0 (9K)