Пеевски пробутва Кирил Ананиев за служебен финансов министър

Делян Пеевски се активизира и чрез медиите си започна да пробутва в общественото пространство удобни за него кандидатури за служебни министри. Всеки ден вестниците и сайтовете му ни заливат с имената на уж „сигурните“ министри в служебния кабинет.

Първото име, което се лансира, беше на Кирил Ананиев за служебен финансов министър. Определеният от Пеевските медии като „най-добрия бюджетар на републиката“Кирил Ананиев е вечната Амбър на Министерство на финансите, рекордьор по взети бонуси и … много близък роднина на Владислав Горанов.

Бил е зам.-министър по разходната част на бюджета в пет правителства – на Иван Костов, на Симеон Сакскобуррготски, на Сергей Станишев, в служебното на Георги Близнашки и в настоящото на ГЕРБ.  Говори се, че Ананиев е успял да оцелее толкова дълго във властта благодарение на едно свое качество – избягва конфликтите. Негови подчинени твърдят, че всъщност безконфликтността му е най-обикновена страхливост и нагаждачество.

Любимият му подход е вместо директно да се конфронтира, като реже изцяло определени харчове, поискани от различните ведомства, да им отпуска някаква приемлива сума. На принципа за всекиго по нещо. С държавни пари това е лесно.

Архитект е на последните годишни държавни бюджети, което всъщност е най-лошата атестация за него – направени са без никаква идея за политики и идеи за постигане на развитие в различни сектори. Просто са наслагани числа на базата на предишни години – работа на треторазряден счетоводител.

Първият, който посмя да смени Кирил Ананиев от вечния пост на заместник, е финансовият министър от първото правителство на ГЕРБ Симеон Дянков. Няколко години по-късно през 2012 г. наяве излязоха финансовите бонуси, които Ананиев е получавал за своята работа. Бойко Борисов обяви, че през мандата си бившият по това време зам.-министър е получил над заплатата си 540 хил. лева.

След като беше освободен от Симеон Дянков, Ананиев стана секретар по финансовата политика на Георги Първанов до избора на нов президент, а след това беше съветник на премиера Пламен Орешарски. Но накрая неизбежното се случи – племенникът му Владислав Горанов отново го взе в екипа на финансовото министерство.

Това не е случайно, Кирил Ананиев има огромна заслуга за развитието на кариерата на племенника си Владислав Горанов.

Той го взима в Министерство на финансите през 1998г., още преди неговият Влади да е завършил окончателно образованието си в Свищов. Назначава го като специалист в отдел „Извънбюджетни сметки и фондове” към Министерство на финансите. В края на 1999 година Влади напуска Министерство на финансите и с помощта на Емилия Масларова и Кирил Ананиев само за две години го издигат от експерт до директор на дирекция „Финансова политика” към Министерство на земеделието, горите и аграрната реформа. В средата на 2001 година Влади Горанов отново с помощта на Ананиев се връща в Министерство на финансите, като е назначен на длъжност Главен експерт в дирекция „Финансиране на държавни органи, програми и осигурителни фондове”. В края на 2001 година е назначен за началник отдел „Социални разходи” към същото министерство. Тази длъжност Владислав Горанов заема до 2009 година , когато напуска и се включва активно в предизборната кампания на ПП „ГЕРБ”.


image0 (9K)