Педагогическия факултет към Тракийски Университет в Европейския Парламент

На 10 октомври 2019 г. се състоя посещението на представителите на академичната общност на Педагогическия факултет към Тракийски Университет в Европейския Парламент – една от основополагащите институции на ЕС, олицетворяваща европейското законодателство.

Това осигури възможността на всички присъстващи да се докоснат до уникалния процес на разработване на ключовите общоевропейски политики в рамките на ЕС и да се запознаят с начина на функционирането на ЕП, неговата структура и дейности. Актът на подобна съпричастност, както и по-близкото запознаване с огромни политически и културни пластове на съвременната обединена Европа ще остане едно ярко и неизгладимо впечатление за всеки участник в групата.

Групата се състоеше от 37 човека – преподаватели, докторанти и служители от администрацията на ПФ. Освен ЕП членовете на академичната общност посетиха сградите на Европейската комисия, Европейския съвет, Парламентариума, Дома на европейската история, както и емблематичния център на Брюксел със световноизвестния Гран Плас и уникалните сгради на кметството и гилдиите.

Допълнителната ценност на посещението се формира и благодарение на специално организираната среща на членовете на педагогическата колегия с евродепутата Андрей Новаков, която позволи да бъдат осветени и коментирани редица важни въпроси, засягащи участието на България в процесите на евроинтеграцията и съпътващите ги промени, в т.ч. и в полето на висшата школа.

Присъствието в залата за пленарни заседания по време на сесията позволи на участниците в групата да „надникнат“ в технологиите, начините за производство на европейски документи – резолюции, становища и др. и да се запознаят отблизо с механизмите за вземане на решения и процедури за гласуване в ЕП.

Благодарение на посещението преподавателите предобиха по-ясна представа за процеса на еволюция и реформи в институционалните структури на Европейския съюз и основните характеристики на регионалната, външната, икономическата и социалната политика в рамките на общността. Те получиха уникална възможност да актуализират и обогатяват тематичното съдържание на дисциплините, които преподават на студентите, като ,,Европейската институционална система”, ,,Европейско гражданство”, ,,Европейска социална политика ”и др.

Посещението на ЕП несъмненно ще способства за разширяване на европейските и в по-широк план международните измерения на дейността на факултета и ще даде силен тласък на членовете на академичния състав да осъществяват на по-високо ниво работата си по утвърждаване на европейските ценности, използвайки знанията и опита, придобити по время на престоя им в Брюксел.


image0 (9K)