Пациент търси помощ на пет места за четири дни и умира от Covid

46-годишен мъж от Пазарджик без придружаващи заболявания губи битката с коронавируса само за дни. Според близките му е отказвано да бъде настанен в болница въпреки критичното му състояние.

На 16 декември Георги Йорданов търси консултация с личния си лекар в село Алеко Константиново, защото има грипоподобни симптоми, поясни бТВ.

„И се оказа, че има остър бронхит на белия дроб. След което само изписа лекарства – антибиотик, аспирин и витамини. И каза – ако се влошиш, отиваш на белодробен, без да идваш при мен“, обясни съпругата на починалия Цветелина Йорданова.

„Готова бронхопневмония, типична ковидна. Даже на снимката колегите така го бяха описали“, каза д-р Валери Ганев, личен лекар на починалия от с. Алеко Константиново.

Два дни по-късно състоянието му рязко се влошава и близките му го закарват в местната белодробна болница.

„При д-р Аврамов чакахме четири часа може би. Показахме снимка и той каза, че от двете страни е с пневмония, но не бил за болница“, допълни Цветелина Йорданова.

На следващия ден пациентът отново търси помощ в белодробната болница.

„Почти не се хранеше, температурата не спадаше. Накара ме да направя пак същата процедура – да купя банка витамин C, платихме 20 лева лично на него. Сложи му банката и каза да отидем пак да повторим процедурата“, допълни съпругата на пациента.

„Нещата не са така, както се представят. Два пъти му мерих сатурацията. И първия, и втория път – 94 сатурация“, категоричен е д-р Румен Аврамов, управител на СБАЛПФЗ-Пазарджик.

През нощта мъжът се влошава и семейството звъни на Спешна помощ. Екипът го преглежда и препоръчва продължаване с лекарствата. На следващия ден пациентът е откаран с линейка отново в белодробната болница. Там преценят, че състоянието му вече е критично и го пренасочват към друга болница с реанимационно отделение.

„През цялото време, докато е бил в болница, той не е бил с кислородна маска. Никой не му е сложил кислород да диша, докато е чакал за място“, разказа съпругата на починалия.

„Не е оставен и една минута, без да бъде наблюдаван, консултиран и при влошаване – хоспитализиран“, твърди д-р Румен Аврамов.

Така за четири дни пациентът търси помощ на пет места – при личния лекар, в белодробната болница, от спешен екип, отново белодробната и накрая в болница „Хигия“. В реанимацията там опитват да го стабилизират, но мъжът вече е с „цитокинова буря“.

46-годишният Георги губи битката с вируса и оставя без баща 10-годишни близнаци.

„Приет е около 14 ч. и около полунощ е настъпила смъртта“, заяви д-р Тони Палийски, началник на реанимационните екипи в болница „Хигия“.

„Аз оттук нататък как да карам, като имам кредит, и две малки деца, и съм на минимална заплата“, пита съпругата на починалия.

От Спешната помощ в Пазарджик уточниха, че първоначално не се е налагала спешна хоспитализация на болния, тъй като е бил в стабилно състояние.

От белодробната болница заявиха, че са положени всички необходими грижи и отричат обвиненията на близките.

Публикувано със съгласието на BNews.bg

 


image0 (9K)