Пациентски организации с предложение да отпадне таксата при джипитата

Дни след като столичните джипита излязоха на протест, за да поискат потребителската такса за посещение при тях да се увеличи на 5,10 лв., пациентски организации предложиха таксата изобщо да отпадне.

[ad id=“225664″]

В европейски страни като Германия например подобна такса няма, а сума в размер от 5,10 лв. ще бъде непосилна за по-голямата част от българите с ниски доходи, коментира пред Дарик Пенка Георгиева, която представлява пациентски организации „Заедно с теб”. Тя споделя мнението, че общопрактикуващите лекари няма да изпитат финансово затруднение, ако таксата отпадне, тъй като новият рамков договор, подписан преди седмица, предвижда 14 млн. повече в бюджета им.

Освен предложение потребителската такса за посещение при джипи да отпадне, пациентите изразиха и несъгласие медицинските бележки за освобождаване от училище да се заплащат. Пенка Георгиева припомни, че новият рамков договор предвижда повече пари за общопрактикуващите лекари от страна на здравната каса.
[ad id=“237001″]

„Ние разгледахме изключително внимателно исканията на общопрактикуващите лекари за увеличение на потребителската такса на 5,10 лв. Направихме анализ с нашите структури и преценихме, че това не е във финансовите възможности на пациентите с ниски доходи да заплащат тези такси. Направихме известно проучване в европейските страни, където няма потребителска такса. Така че нашето предложение към Министерството на здравеопазването е да отпадне напълно тази потребителска таксаза всички пациенти. Както и медицинските бележки да бъдат безплатни“, обясни Георгиева.

[ad id=“238430″]

Пациентите не са съгласни също така и с искането на общопрактикуващите лекари задължението им за 24-часово разположение да отпадне. В заключение от организацията посочват, че не желаят изискванията на неудовлетворените от системата да се стоварват на гърба на пациентите и допълват, че това са възможностите на държавата ни.


image0 (9K)