Пациенти в паника заради липса на противогрипни ваксини

Събраха каквото може от чужбина, повече няма никъде. Оказва се, че противогрипни ваксини всъщност има, макар и бройката им да не е чак толкова голяма, научи „България Днес“ от Главния държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев .

В началото на месеца предвидените за този сезон имунизатори се изчерпаха. Това наложи на здравните власти да търсят нови под дърво и камък.
Докараха само 7 хил. ваксини за грип.

„Самолетът с новите ваксини пристигна в събота (24 ноември) и би трябвало те вече да са разпределени. Подготвени са 7 хил. бройки. Не са много, но все пак е някакво количество. Това е, което успяха да намерят. Събраха ги от Франция, от Испания, вече няма откъде да вземем“, коментира пред „България Днес“ националният ни лекар д-р Ангел Кунчев.

По думите му тази година ни очакват четири щама – „Мичиган“, „Сингапур“, „Колорадо“ и „Пукет“.

Някои от тях са сравнително познати. „Мичиган“ имаше известна циркулация миналата година. „Пукет“ също се появява за втори път. Другите два са нови и тепърва ще се запознаваме с тях.

„Очакваме пикът на грипа да дойде края на януари – началото на февруари. В момента обстановката в страната е сравнително спокойна“, допълни д-р Кунчев.

Една от особеностите на грипа е, че той се предава бързо на останалите. Заболяването започва с висока температура, болки в главата и мускулите. Може да се появи кашлица, дразнене в гърлото и хрема.


image0 (9K)