Паундът се срина с 0,65% заради битката на Борис Джонсън с парламента

Великобритания изпада все по-дълбоко в политически хаос. Премиерът консерватор Борис Джонсън обяви във вторник вечерта, че ще поиска свикването на нови избори в средата на октомври, ако парламентът блокира Brexit без споразумение в сряда.

В същото време той обвини 21 депутати от консервативната фракция, след като се разбунтуваха срещу него. С това премиерът прави собственото си правителство недееспособно, пише investor.bg

Преди това Джонсън понесе горчиво поражение при първия си вот като ръководител на правителството. 328 депутати гласуваха за поставяне в дневния ред на парламента на начин за спиране на т. нар. твърд Brexit. Само 301 народни представители подкрепиха министър-председателя. „Не е добро начало, Борис“, заяви член на парламента. Балансът на Джонсън от гласуванията вече е на 100 процента отрицателен, заяви лидера на шотландските националисти (SNP) Иън Блекфорд.

В допълнение към опозицията и 21 депутати от торите гласуваха против правителството, включително влиятелни личности, като двамата бивши министри на финансите Филип Хамънд и Кенет Кларк, бившият министър на правосъдието Дейвид Гоук, екс-министърът на развитието Рори Стюарт и внукът на Уинстън Чърчил Никълъс Соумс. Проевропейците искат да попречат на възможността на 31 октомври премиерът да потопи страната в хаос с излизане на Великобритания от Европейския съюз без споразумение.

Джонсън отговори веднага. „Парламентът е на прага да подкопае преговорите с Брюксел“, каза той. Без заплахата за излизане без сделка европейците не биха направили допълнителни отстъпки по споразумението за напускане, смята премиерът. Ако членовете на парламента приемат закона в сряда, той ще се опита да предизвика нови избори. Тогава хората ще трябва да решават кой да пътува на следващата среща на върха на 17 октомври – той или лидерът на опозицията Джеръми Корбин, поясни Джонсън.

„Искам всеки да знае – няма обстоятелства, при които ще поискам от Брюксел отлагане. Напускаме на 31 октомври – без „ако“ и „обаче“. Няма да приемем какъвто и да е опит да се откажем от обещанията си или да отменим референдума“, коментира Джонсън след извънредното заседание на правителството.

По време на изявлението си той настоя, че с подкрепата на депутатите ще успее да наложи промени в настоящата сделка за Brexit, които неговата предшественичка Тереза Мей не успя да прокара. Според него обаче инициативите за отлагане на Brexit пречат на преговорите за нова сделка и правят Брюксел по-малко склонен към компромиси. По-конкретно Джонсън настоява за премахване на резервния план за Северна Ирландия, чрез който се избягва създаването на фактическа ирландска граница. Брюксел обаче държи твърдо на тази клауза и многократно е настоявал за конкретни алтернативи, но от Лондон все още не са предоставили такива.

Междувременно всичките 21 депутати консерватори, които гласуваха против правителството на премиера Борис Джонсън и подкрепиха предложението за установяване на контрол над работата на парламента, за да се опитат да блокират Brexit без сделка, бяха изключени от партията.

Какво следва?

След снощното гласуване, повече от три години след като Обединеното кралство одобри с референдум излизане от Европейския съюз, проблемът с Brexit е нерешен и сега остават възможни всички варианти – от Brexit без споразумение до отпадане на Brexit, коментира Ройтерс.

Днес депутатите, които установиха контрол над дневния ред на парламента, ще се опитат да приемат закон, задължаващ Джонсън да поиска от ЕС отлагане на Brexit до 31 януари, ако не постигне споразумение за излизане от ЕС, одобрено от парламента.

И ако приемането на подобен закон изглежда почти сигурно, не е ясно дали ще се стигне наистина до нови избори. Трудно е обаче да си представим как правителството може да продължи да работи без мнозинство, следователно опозицията няма да може да блокира дълго искането за нови избори.

Близки до Джонсън източници са потвърдили, че кабинетът е одобрил провеждането на извънредни избори на 15 октомври – два дни преди срещата на Върха на ЕС. Лидерът на лейбъристите Джереми Корбин заяви, че партията му е готова за избори и обвини Джонсън, че „заплашва британския народ с Brexit без сделка, ако не постигне своето в парламента“.

В четвъртък, 5 септември, законът за спиране на Brexit без сделка, вече евентуално приет от долната камара, ще иде в Камарата на лордовете, която също трябва да го одобри, за да може да влезе в сила. Възможно е там нарочно дебатите да бъдат забавени така, че процедурното време за гласуване да изчете.

Така парламентът може да бъде разпуснат, но ще бъде в рамките на следващата седмица. Ако законът против Brexit без сделка не е преминал през двете камари и през одобрението на кралицата преди това, той няма да влезе в сила и процедурата няма да продължи през октомври.

При нови избори премиерът се надява да спечели абсолютно мнозинство. Тогава той вече няма да разчита на северноирландската партия DUP за подкрепа и евентуално би могъл да прескочи „червените линии“ за ирландския предпазен механизъм. Той също може да отмени закона за твърд Brexit и да изведе Великобритания от ЕС на 31 октомври.

Заради проблемите между премиера Борис Джонсън и парламента паундът се обезцени спрямо долара до най-ниското си ниво от началото на 2017 г. Британската валута падна под психологическото ниво от 1,20 за долар, като към 12:45 часа българско време курсът е 1,1984 или понижение от 0,65%. Спрямо еврото отстъплението е малко по-малко – 0,39% до 1,0959.


image0 (9K)